Centrum pro oběti sexuálního násilí přijalo od konce ledna 260 klientek

První a jediné specializované centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku, které se otevřelo 22. ledna, přijalo dosud 260 klientek. Počet je vyšší, než se původně očekávalo. Část obětí získala podporu přímo na místě, část na dálku. Roste podíl těch, které odbornou pomoc vyhledávají krátce po napadení, řekla Jitka Poláková, ředitelka organizace proFem, jež centrum PORT provozuje.

 

„Zájem o služby centra PORT je obrovský. Stanovenou kapacitu pro letošní rok tak velmi rychle přesáhneme. Je vidět, že na tyto služby se čekalo,“ řekla Jitka Poláková.

Centrum sídlí v Břevnovské ulici v horním patře budovy pošty. Pro letošek počítalo s podporou asi 1000 obětí. Za dva a půl měsíce provozu přijalo 260 lidí. Zhruba desetina z nich přišla rovnou bez objednání. Do střediska dorazili s žádostí o podporu také muži. Podle Polákové po otevření centra vzrostl podíl osob, které vyhledaly v organizaci pomoc krátce po napadení.

Po příchodu se klientce či klientovi věnuje krizová interventka. Zmapuje, jaká pomoc je potřeba. Poté následuje cílená podpora a zvolí se poradenství, terapie a advokátní zastoupení. K dispozici je i výslechová místnost. Poláková podotkla, že první kontakt bývá nejnáročnější a zabere i několik hodin.

V polovině května by se měla otevřít ordinace, možné by tak mělo být i lékařské vyšetření a uchování případných důkazních vzorků po dobu jednoho roku. Od léta by měl být k dispozici krizový pokoj s příslušenstvím, a to až na sedm dnů. Služby jsou pro lidi starší 16 let. Personál tvoří jen ženy.

Sněmovna 10. dubna schválila návrh novely trestního zákoníku se změnou definice znásilnění, za které se má nově považovat nesouhlasný pohlavní styk místo silou vynuceného. K projednání dostane novou definici znásilnění Senát a k podpisu prezident. Nedávný výzkum mezi 5000 ženami od 18 do 65 let ukázal, že pětina z nich podle nové právní definice ve svém životě znásilnění zažila. Autoři za ně považovali sex pod nátlakem, proti vůli, vynucený, nechtěný, bez vědomí či pokračující i přes nesouhlas.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková už dřív řekla, že se loni na policii ohlásilo přes 900 znásilnění. Podle výzkumů se oznámí kolem pěti procent případů.

Do centra Port je možné se objednat na čísle 608 22 22 77 ve všední dny od 9:00 do 15:00 a také na adrese poradna@profem.cz. Přijít se dá i bez objednání od 9:00 do 18:00 v pondělí, úterý a čtvrtek a do 15:00 ve středu a v pátek.

Podle poslední zprávy evropské sítě proti násilí WAWE nejsou v Česku služby pro oběti sexuálního násilí dostupné. Chybí centrum pomoci i krizová linka. Zmiňuje to také před třemi roky schválená národní strategie rovnosti žen a mužů s opatřeními na deset let. Tento dokument počítá se zřízením služeb ve čtyřech velkých městech i s krizovou linkou a osvětou.

Více o centru pro oběti sexuálního násilí PORT jsme psali na AD ZDE.

 

Zdroj: ČTK
Foto: archiv proFem

Go to TOP