V Československu byla poslední žena popravena přesně před 45 lety

Před 45 lety, 12. března 1975, byla v pražské pankrácké věznici popravena Olga Hepnarová, která 10. července 1973 najela s nákladním automobilem mezi lidi čekající na zastávce tramvaje v Praze 7. Osm lidí její čin nepřežilo.


V dubnu 1974 Městský soud v Praze tehdy 22letou Hepnarovou uznal vinnou z osminásobné vraždy a odsoudil ji k trestu smrti. Soudní znalci u ní sice shledali rysy poruchy osobnosti, konstatovali však, že netrpí žádnou duševní chorobou a je tedy plně odpovědná za svůj čin.

Řidička z povolání Hepnarová se na svou pomstu společnosti dlouho připravovala. Původně zvažovala vykolejení vlaku nebo střelbu do lidí na Václavském náměstí. Nakonec se ale rozhodla pro jiný scénář. Vypůjčila si nákladní Pragu RN a 10. července 1973 krátce před druhou odpolední s ní na pražské třídě Obránců míru (nyní Milady Horákové) vjela na chodník. Auto se plnou rychlostí vřítilo do skupinky zhruba 25 nic netušících lidí, kteří čekali na tramvaj. Před rozjetou pragovkou prakticky nebylo úniku. Tři osoby zemřely na místě, pět později v nemocnici.

Motivem jednání Hepnarové byla nenávist ke společnosti, přičemž samu sebe charakterizovala jako otloukánka. Jako třináctiletá se pokusila o sebevraždu a rok strávila v psychiatrické léčebně. Vyučila se uměleckou knihařkou, v době svého činu se však živila jako řidička.

Hepnarová byla poslední ženou popravenou v Československu (trest smrti byl zrušen v roce 1990). Před popravou se psychicky zhroutila, kladla odpor a na popraviště musela být dovlečena. Jejím činem se podle vlastních slov nechal inspirovat lesní vrah Viktor Kalivoda, který v roce 2005 vraždil v lesích na Brněnsku a Kladensku. Doživotní trest si odpykával ve Valdicích na Jičínsku, kde v září 2010 spáchal sebevraždu.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP