Navržený zákon o bydlení může podle iniciativy Za bydlení řešit bytovou nouzi

Zákon o podpoře v bydlení v navržené podobě může v Česku přispět k řešení bytové krize a nouze. V tiskové zprávě to uvedla iniciativa Za bydlení, která

Zákon o podpoře v bydlení v navržené podobě může v Česku přispět k řešení bytové krize a nouze. V tiskové zprávě to uvedla iniciativa Za bydlení, která zastřešuje experty z organizací na pomoc potřebným i akademiky. Předpis hodnotí jako kvalitní. Podle jejího posouzení splňuje z deseti požadavků na prevenci, dostupnost či financování plně osm a další dva naplňuje spíše.

 

Zákon připravila společně ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a práce. Připomínky mohou resorty, instituce, kraje, odbory či zaměstnavatelé poslat do 28. června. Podle návrhu by v Česku v roce 2025 měla v řadě obcí začít fungovat nová kontaktní centra bydlení. Poskytovala by poradenství lidem v bytové nouzi, evidovala by dostupné byty a pomáhala bydlení zprostředkovat. Pronajímatelé by měli mít od krajských úřadů garanci, že dostanou nájem či úhradu za případné škody. Nájemníkům by se v případě potřeby věnovali sociální pracovníci.

Podle iniciativy Za bydlení zákon v osmi z deseti posuzovaných bodů záměr naplňuje. Patří sem například prevence, nástroje podpory bydlení, reálnost návrhu, možnost místních řešení, nediskriminační pravidla pro poskytování podpory, individuální nastavení pomoci či důraz na využívání bytů v běžné zástavbě s kontrolovanou kvalitou. Ve dvou bodech norma cíl „spíše naplňuje“. Týká se to stabilního, předvídatelného a odpovídajícího financování a dostupnosti sítě podpory.

„Pokud tedy zákon projde v současné podobě, může zásadním způsobem přispět k řešení bytové nouze a krize bydlení v Česku,“ shrnula iniciativa. Pokud by předpis nebyl přijat, situace s bydlením se naopak bude zhoršovat a řešení bude pak náročnější a dražší, uvedla ředitelka iniciativy Barbora Bírová.

 

Cílem zákona je snížit počet lidí v bytové nouzi nejméně o 30 procent

MMR už dřív sdělilo, že cílem zákona je do deseti let snížit počet lidí v bytové nouzi z asi 154 000 nejméně o 30 procent. Úřad uvedl, že bytová nouze stojí veřejné rozpočty ročně asi 2,4 miliardy korun. Dopadá na zaměstnanost, vzdělávání dětí či poskytování zdravotní péče. Změny podle zákona mají vyjít na 1,5 miliardy korun ročně. Tak vysoké by měly být díky prevenci a lepšímu bydlení pak ale i úspory, částky by se měly vyrovnat po pěti letech, spočítalo ministerstvo.

Od zákona si experti z iniciativy slibují omezení obchodu s chudobou v předražených ubytovnách, uvolnění kapacity azylových domů či snížení počtu odebíraných dětí z rodin. Zástupci iniciativy zdůraznili, že s přijetím předpisu je potřeba podpořit výstavbu dostupných bytů a upravit systém dávek.

Fialova vláda v aktualizovaném programovém prohlášení slibuje, že připraví zákon i „finanční nástroje“ k výstavbě. „Na konci volebního období by se tak mohlo stavět až 10 000 nájemních bytů ročně navíc,“ píše kabinet.

Zákon o sociálním bydlení měly v plánu v minulých volebních obdobích už tehdejší vlády. Kabinet Bohuslava Sobotky se na předpisu neshodl a neprosadil ho. Vláda Andreje Babiše slibovanou legislativu nahradila záhy dotačním programem, z něhož se třeba v roce 2020 v celé ČR postavilo 70 bytů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP