Vláda by měla jednat o řešení případných stíhání za držení HHC

Vláda by měla jednat o řešení případných stíhání za držení kanabinoidu HHC, řekl dnes 21. února vicepremiér Ivan Bartoš. Vláda rozhodla

Vláda by měla jednat o řešení případných stíhání za držení kanabinoidu HHC, řekl dnes 21. února vicepremiér Ivan Bartoš. Vláda rozhodla o dočasném zákazu HHC a dalších dvou konopných látek, platit by mohl od března. Držení většího než malého množství by pak bylo trestné, hrozí vězení. Podle ministra zemědělství Marka Výborného bude po zákazu klíčové omezení dostupnosti látek a jejich stažení z prodeje, ne trestní hledisko.

 

„Policie by měla dokonce konat. Tohle musíme dořešit. Je to na ministerstvu vnitra, jakým způsobem k tomu bude přistupovat,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Rozhodnutí o zákazu považuje za chybný krok. Poukázal na vládní programové prohlášení. Vláda v něm píše, že regulace návykových látek bude odpovídat míře jejich škodlivosti. Kabinet uvádí, že při řešení problematiky závislostí chce uplatňovat politiky podle „vědecky ověřeného a vyváženého konceptu prevence rizik a snižování škod“.

Ivan Bartoš podotkl, že po zákazu se HHC dostává do „stejného režimu“ jako jiné látky, tedy třeba heroin. „Budeme se o tom dál bavit, protože jsou tady ty dopady zejména na kriminalizaci uživatelů,“ uvedl Ivan Bartoš.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil chtěl vládě navrhnout možnost abolice, kterou by vyjednala s prezidentskou kanceláří. Na trestní dopady zařazení HHC na seznam zakázaných látek upozorňoval předem on i experti na drogovou problematiku.

Marek Výborný novinářům řekl, že vláda o případných abolicích zatím nejednala. „Je to věc ministerstva spravedlnosti a případně potom skutečně jednání s kanceláří prezidenta republiky. Myslím, že tady otevíráme něco, co nikdy nebylo součástí té debaty. My jsme přece ten problém řešili dočasným krokem proto, abychom zabránili dostupnosti nezletilým dětem. To byl ten celý problém,“ uvedl ministr zemědělství.

Podle něj téma „trestněprávní roviny“ zvedají jako jediní Piráti. „Já myslím, že tady je potřeba zdůraznit, že v okamžiku, kdy nařízení vlády nabyde účinnosti, bude notifikováno Evropskou komisí, tak potom přece jasně platí, že to klíčové je to správněprávní hledisko – například to, že daný obchodník nesmí mít cukrovinky s obsahem HHC na pultě a podobně. Znovu zdůrazňuji: primární musí být správněprávní hledisko, a to trestněprávní je až v tom úplně druhém gardu,“ řekl Marek Výborný. Podle něj ale nemůže vyloučit, že „pokud by tady někdo rozjížděl velký byznys, může i toto hledisko přijít na stůl“. Podle Pirátů se dala ke stažení jedlých produktů s HHC z prodeje využít zdravotní a potravinářská legislativa. Experti připomínali, že podobně před lety tehdejší ministr zdravotnictví dočasně zakázal kvůli metanolové aféře prodej alkoholu.

ČR čeká na schválení Evropské komise k zařazení HHC na seznam zakázaných látek. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka by rozhodnutí mohlo být tento týden. Poté se podepíše vládní nařízení a začne pak platit.

Více o dočasném zákazu HHC a dalších dvou látek jsme psali ZDE.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP