Vláda rozhodla o zákazu psychoaktivní látky HHC a dvou dalších od 1. března

Zákaz psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP bude platit od 1. března 2024. Po jednání vlády, která je zařadila na seznam návykových látek, to 14. února řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ministr zemědělství Marek Výborný uvedl, že vládní rozhodnutí, které se dotýká společného evropského trhu, musí notifikovat Evropská komise, podle jeho odhadu to bude trvat deset až 20 dní. Zákaz skončí podle Vlastimila Válka 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která substance označuje jako psychoaktivní látky a reguluje jejich prodej.

 

„Správné rozhodnutí, které jsme navrhovali již vloni v létě. Nyní musí nařízení notifikovat Evropská komise a poté jsme za ministerstvo zemědělství a SZPI (Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci) připraveni ihned plnit kontrolní roli,“ napsal na sociální síti X Marek Výborný. V červenci se vláda na zákazu neshodla, podpořila připravovanou novelu zákona, která psychoaktivní látky reguluje a zakazuje jejich prodej dětem. Vlastimil Válek je přesvědčený, že do začátku příštího roku sněmovna novelu, která je ve druhém čtení, stihne včas schválit a získá i podporu opozice.

Při příchodu na jednání vlády ministr Výborný uvedl, že notifikace je s EK předjednaná a bude trvat deset až 20 dní. Až zákaz začne platit, bude trestný nejen prodej, ale i držení těchto látek v malém množství pro vlastní potřebu. Podle zákona se bude posuzovat jako přestupek a hrozit bude pokuta až 15 000 korun.

Z vyjádření ministrů při příchodu na jednání vyplývalo, že ve vládě nebyla na způsobu regulace látek, jimiž se v posledních týdnech přiotrávilo několik dětí, shoda. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil navrhovali opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které by podle nich umožnilo okamžité stažení látek z trhu. Podle Bartoše podobný zákaz ve Francii vedl k tomu, že vznikly těmto látkám podobné nové syntetické deriváty, na které se zákaz nevztahuje.

Látka HHC se vyrábí synteticky z kanabidiolu (CBD) nebo tetrahydrokanabinolu (THC). V malých koncentracích může tyto látky obsahovat i konopí včetně technického. „Byla u těchto látek stanovena výjimka pro případy, kdy jsou tyto látky obsaženy v rostlině technického konopí, technickém konopí, konopí extrakt a tinktura a přípravku z technického konopí v množství nižším než 0,3 procenta,“ uvádí materiál schválený vládou.

Podle Vlastimila Válka je třeba rozlišovat mezi nově zakázanými polosyntetickými látkami a dalšími, jako je THC a CBD. „My naopak jako Ministerstvo zdravotnictví chystáme u těchto přírodních produktů vyhlášku, která rozšíří spektrum indikací a uvolní pravidla,“ doplnil. U polosyntetických látek, jež jsou obsaženy v cukrovinkách, které ale nejsou označené jako potraviny, nelze přesně sledovat dávkování nebo čistotu produktu.

 

Nabídka se může přesunout na černý trh, míní prodejci

Podle prodejců tohoto sortimentu zákaz kanabinolu HHC a dalších konopných látek může zhoršit situaci nemocných užívající konopné produkty, hrozí podle nich i likvidace „kamenných“ prodejen s tímto sortimentem, kde je prodej pod kontrolou. To se domnívá například Milan Vrba z prodejny v Hradci Králové. Podle něj je problematický prodej z automatů a v některých „večerkách“.

„Jsme kamenná prodejna, máme přísné regule, že pod 18 let neprodáváme. Máme i službu na e-shopu, která ověřuje věk. Průšvih jsou automaty a ne obchody s konopnými produkty, jako jsme my. HHC u nás vyhledávají také lidé trpící bolestmi, protože jim už farmaceutické léky nezabírají. Se zákazem potravin s obsahem HHC, jako jsou různé bonbony a podobně, souhlasíme, ale kompletní zákaz jen přesune nabídku na černý trh a stát z toho nebude mít nic,“ míní Milan Vrba. „Všechny produkty s obsahem HHC jsme stáhli z prodeje, dělají nám 80 procent tržeb. Může to být pro nás likvidační,“ dodal.

 

Asociace: Poptávka po HHC vzrostla, prodejci zavádí slevy

Poptávka po produktech s psychoaktivní látkou HHC je podle předsedy Asociace za bezpečné prodejní automaty (ABPA) Vojtěcha Ulmana aktuálně vyšší než dřív. Prodejci podle něj mají skladem miliony produktů a zavádí proto velké slevy, řekl. Vláda se k regulaci rozhodla po několika desítkách případů, kdy byly děti či mladí lidé po požití cukrovinek s těmi látkami hospitalizovaní. Prodejci žádali zachování možnosti prodávat látky dospělým.

„Spatřujeme razantně zvýšenou poptávku zákazníků po HHC. Prodejci nevědí, co dělat s miliony naskladněných produktů a zavádí velké slevy, protože se bojí kriminalizace vlastnění daného produktu po vstoupení nařízení v platnost a účinnost,“ uvedl Vojtěch Ulman.

Podle prodejců není zákaz šťastným řešením. „Výsledkem tohoto kroku bude pouze posun produktů s HHC na černý trh, což rozhodně nezabrání intoxikaci osobám mladších 18 let,“ domnívá se Vojtěch Ulman. „Dlouhodobě podporujeme co nejrychlejší přijetí novely o návykových látkách, která do právního řádu přinese takzvané psychomodulační látky,“ uvedl. Novela by podle návrhu měla zakázat prodej mladším 18 let a v podobě připomínající potraviny. Provozovatelé, kteří jsou členy ABPA, podle něj už HHC cukrovinky nenabízejí a nemohou je v jejich automatech koupit děti.

 

Zákaz HHC podle pacientského spolku může zhoršit situaci nemocných

Také podle pacientského spolku pro léčbu konopím (KOPAC) může zákaz kanabinolu HHC a dalších konopných látek zhoršit situaci nemocných, kteří užívají konopné produkty k úlevě od příznaků. Před zákazem varoval národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil i asociace adiktologů, poukazovali na neúčinnost prohibice. Držení zakázaných látek je trestné. Vobořil, vládní Piráti i experti prosazovali stažení jedlých výrobků s HHC z trhu a rychlé přijetí zákona s regulací.

Podle spolku KOPAC má léčebné konopí na předpis z lékáren 8000 nemocných. Ostatní, kterým kanabinoidy přinášejí úlevu, si je obstarávají jinde. Podle spolku si lidé budou dělat zásoby a poté si látky opatří na černém trhu. „Volba mezi jistotou každodenní bolesti, nebo rizikem kriminalizace je jednoduchá,“ napsal předseda správní rady spolku a lékař Pavel Kubů.

Hexahydrokanabinol HHC pochází z konopí, vyrábí se synteticky. Má povzbuzující účinky. Ve větší dávce může vyvolat úzkosti, závratě a další potíže. Prodej je teď legální, k dostání jsou náplně do elektronických cigaret, želé, vonné předměty, roztoky, květy i jiné zboží. KOPAC uvádí, že konopné látky ulevují nemocným od bolesti, křečí či jiných příznaků chronických chorob.

 

Novela bude psychomodulační látky posuzovat jako tabák nebo alkohol

Ve sněmovně je novela o návykových látkách s regulací psychomodulačních látek, které experti hodnotí jako méně rizikové. Jejich prodej by měl být možný jen v obchodech s obsluhou, ne v automatech nebo přes e-shopy. Děti a mladí do 18 let by výrobky nemohli koupit. Zakázaná by byla reklama. Podle Válka díky novele budou psychoaktivní látky posuzované stejně jako tabák nebo alkohol. „To, že není celoevropské řešení nepovažuji za správné,“ dodal.

Nařízení se zařazením HHC, HHC-O a THCP na seznam zakázaných látek připravilo ministerstvo zdravotnictví. Na vládním webu to zdůvodnilo „prudkým nárůstem hospitalizací a intoxikací dětí a mladistvých, ale i dospělých“. V podkladech uvedlo, že v lednu se do nemocnic dostalo v Karlovarském kraji osm dětí, v minulém čtvrtroce v Plzni jich lékaři ošetřili 11, jedna žena byla na plicní ventilaci a předminulý víkend skončili na jednotkách intenzivní péče tři dospělí.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP