V návrhu zákona o lobbingu chtějí ministři ještě změny

V návrhu zákona o lobbování chtějí ministři ještě změny. Chtějí doplnit kontakty prezidenta a asistentů poslanců a senátorů, vypadnout z návrhu má naopak vztah mezi ministry a šéfy jimi zřizovaných organizací, jak požadoval ministr zemědělství Marek Výborný. Změnit se mají po jednáních legislativců i v návrhu obsažené sankce.

 

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše je zásadní vědět, odkud impulsy ke změnám legislativy přicházejí, například právě asistenti zákonodárců jsou podle něho těmi, kdo se na přípravách zákonů podílejí. Stejně jako další ministři Ivan Bartoš při příchodu na dnešní jednání vlády zmínil potřebnost vzniku zákona i to, že přijetí normy do roku 2025 je navázáno na čerpání peněz z Národního plánu obnovy.

Na nedostatky návrhu upozornil ministr pro legislativu Michal Šalomoun, detekovala je podle něj i Legislativní rada vlády a Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí. „Zákon například nedopadá na prezidenta a asistenty poslanců a senátorů. Na vládě se budu pokoušet reflektovat tyto nedostatky a zapracovat je. V průběhu těch několika týdnů jsme se rovněž snažili ještě lépe nastavit sankční mechanismus. V kontextu protikorupční legislativy je tento zákon dalším stěžejním krokem k omezení korupce, střetu zájmů či klientelismu. Veřejnost má právo vědět, kdo a jak ovlivňuje v Česku podobu zákonů v průběhu jejich přípravy,“ uvedl Michal Šalomoun.

Zákon o lobbingu má stanovit transparentní pravidla pro lobbování a omezit hrozby korupce, střetu zájmů nebo klientelismu. Projednávat ho kabinet začal v lednu. Výbornému se nelíbilo, že by se vztahoval i na kontakty šéfů resortů s řediteli jimi zřizovaných organizací. „Přišlo by mi absurdní považovat za lobistický vztah mezi ministrem a ředitelem jím zřízené organizace, to se podařilo narovnat,“ uvedl dnes. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka se návrh blíží ke schválení v podobě, jaká je běžná v dalších evropských státech.

Lobbování označuje návrh za legitimní součást demokratického procesu, pro kterou však aktuálně nejsou nastavená pravidla, což se odráží i na negativním vnímání lobbingu. O zavedení zákonných pravidel se v Česku dlouhodobě diskutuje, v minulém volebním období sněmovna vládní návrh schválit nestihla. Přijetí regulace lobbingu do poloviny roku 2025 je podmínkou pro vyplacení peněz z Národního plánu obnovy EU.

Návrh definuje podle Ministerstva spravedlnosti lobbování, lobbisty a lobbované tak, aby zahrnul co nejširší okruh osob, které na centrální úrovni ovlivňují nejen přípravu, projednávání nebo schvalování právních předpisů, ale například i opatření správních úřadů. Hlavním nástrojem regulace má být zavedení jejich registru.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP