Profesorka Válková končí na pozici vládní zmocněnkyně pro lidská práva

Vláda minulý týden odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni profesorku JUDr. Helenu Válkovou, CSc., která na této pozici dnes, 31. ledna, končí. Návrh na jmenování případného nového zmocněnce či zmocněnkyně vláda zatím v programu neměla.

Profesorka Válková uvedla, že jako poslankyně opozičního ANO nemůže funkci vykonávat, a proto zaslala dopis se svou rezignací. Do funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva ji jmenovala v květnu 2019 předchozí vláda.

Válková byla dosud jako zmocněnkyně místopředsedkyní několika vládních rad – pro lidská práva, národnostní menšiny či seniory. Jako zmocněnkyně přispěla například k přijetí zákona o odškodnění obětí protiprávních sterilizací. Za jejího působení někdejší kabinet přijal desetileté strategie vyrovnávání šancí pro ženy a muže či romské integrace.

Po loňských parlamentních volbách se Helena Válková znovu dostala do Sněmovny, přesunula se ale z vládních do opozičních lavic. Nyní je předsedkyní mandátového a imunitního výboru. V předminulém volebním období byla ministryní spravedlnosti.

Co se profesorce Válkové na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva podařilo za necelé tři roky prosadit? „Když se ohlédnu za svým působením, tak mám určitě radost z toho, že se podařilo schválit několik důležitých strategií, například o rovnosti žen a mužů na léta 2021 až 2030 a na stejnou dobu i strategii o rovnosti začlenění a participace Romů nebo strategie spolupráce veřejné správy s nestátními neziskovými organizacemi. Některé další jsou bohužel nedokončené, protože vláda je už nestačila projednat,“ posteskla si Helena Válková.

Pokud jde o legislativu, tak na schválení čeká zákon o dětském ombudsmanovi z dílny právě zmocněnkyně pro lidská práva, který je podle ní velmi důležitý. A pak jsou některé projekty, které, ač stály hodně času i práce, dotáhnout do zdárného konce se je nepodařilo. „Patří mezi ně například Istanbulská úmluva Rady Evropy, u níž se nepodařilo odstranit všechny mýty, kterými je obestřená. A také mě mrzí, že jmenování nového zmocněnce pro romské záležitosti, tedy funkce, která byla nově zřízena a musí být obsazena do konce letošního roku, už budu sledovat jen zpovzdálí,“ dodala JUDr. Válková. Ale ne až tak vzdáleného, protože nově se stala členkou podvýboru pro vězeňství, takže se bude zabývat situací ve věznicích a lidským právům obecně se chce věnovat i nadále například jako členka některých dalších rad vlády, které stojí o její spolupráci.

Připomínáme také rozhovor, který profesorka JUDr. Helena Válková poskytla Advokátnímu deníku u příležitosti nástupu do funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Zdroj: ČTK
Foto: AD

Go to TOP