Skupina senátorů požádala o ústavní přezkum vyhlášení nouzového stavu

Více než 30 senátorů podepsalo návrh na přezkum vyhlášení aktuálního nouzového stavu Ústavním soudem. ÚS by měl podle nich rozhodnout zejména o tom, jestli vláda postupovala v souladu s Ústavou, když proti vůli Poslanecké sněmovny rozhodla o pokračování nouzového stavu. Senátoři přitom nepředpokládají, že by Ústavní soud rozhodl před koncem nouzového stavu, který podle rozhodnutí sněmovny z 18. února potrvá maximálně do 27. února.

 

Jak uvedl předseda Senátu RNDr. Miloš Vystrčil, měl by ÚS rozhodnout především o tom, zda by vláda mohla podobným způsobem postupovat i v budoucnu. „Musíme zjistit pro budoucnost, pro to, abychom mohli dál fungovat ve standardním ústavním stavu, zda se vláda zachovala protiústavně, či nikoliv,“ řekl Miloš Vystrčil. Ten vidí v postupu vlády „nebezpečí, že by vláda začala konat bez kontroly“ a rozhodovat „takřka o všem“, aniž by sněmovna mohla její konání efektivně korigovat. Podle Miloše Vystrčila vláda nevyužila možnost vyjednat podmínky pokračování nouzového stavu s opozicí, která prodloužení původního nouzového stavu odmítla.

Mluvčí Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková řekla, že Ústavní soud už návrh senátorů proti obnovení nouzového stavu obdržel. V pondělí 22. února 2021 bude návrh předán jednomu ze soudců, který rozhodne o dalším postupu. „Z časového hlediska je ovšem málo pravděpodobné, že by mohlo být rozhodnuto ještě před koncem nouzového stavu,“ uvedla Miroslava Čihalíková.

Kromě opozice označili vyhlášení „nového“ nouzového stavu za protiústavní také mnozí ústavní právníci. Ti argumentovali tím, že bezprostředním vyhlášením nynějšího nouzového stavu vláda obešla vůli sněmovny. Nezměnily se nijak okolnosti pro vyhlášení nouzového stavu, a jeho obnovení je tak fakticky pokračováním původního nouzového stavu. „Postup vlády zakládá nebezpečný precedent. Ústavní pravidla nelze dát stranou, kdykoli se to orgánům veřejné moci hodí,“ uvedla ve svém prohlášení pětice ústavních expertů z uskupení Síť k ochraně demokracie, mimo jiné prof. Dr. JUDr. Karel Eliáš z Ústavu státu a práva nebo JUDr. Ladislav Vyhnánek. Ph.D., LL.M., z Masarykovy univerzity.

K postupu vlády se vyjádřila i Česká advokátní komora.

 

Zdroj: ČTK
Foto: archiv AD

Go to TOP