Jiří Wonka uspěl se soudní rehabilitací za omezení osobní svobody

Okresní soud v Pardubicích vyhověl ve čtvrtek 28. ledna 2021 návrhu disidenta Jiřího Wonky, který se domáhal soudní rehabilitace za omezení osobní svobody. V listopadu 1988 byl po dva dny násilně hospitalizován na Psychiatrickém oddělení Nemocnice Pardubice, kam ho dopravili po zásahu příslušníků Státní bezpečnosti.

 

„To byla perzekuce, to si nikdo neumí představit. Dva dny jsem byl neoprávněně zadržován na psychiatrii. Doktoři se mnou nechtěli nic mít, říkali, ježišmarjá, zítra vás pustíme zadním vchodem, my to ani neřekneme estébákům,“ řekl po skončení jednání Jiří Wonka.

Jiří Wonka podepsal Chartu 77. Následně ho vyhodili ze zaměstnání a pracoval v dělnických profesích. Opakovaně ho stíhali za protestní dopisy úřadům a soudům.

Žalobu, kterou Jiří Wonka podal, svým rozhodnutím z 23. listopadu 1988 soud zamítl. Po skončení jednání za ním přišli dva příslušníci StB, kteří se podle Wonky neprokázali žádným oprávněním, a chtěli, aby šel s nimi. Wonka se chytil ústředního topení a volal o pomoc. Příslušníci Sboru národní bezpečnosti (SNB) vyhodnotili jeho chování jako narušování veřejného pořádku, nasadili mu pouta, odvlekli ho do auta a odvezli na okresní správu SNB. Lékařka pak doporučila Wonkovo vyšetření na psychiatrii, kam ho následně odvezli. Při přijetí do nemocnice Wonka uvedl, že je „celý zmlácený a má chromé horní končetiny“. Při následné vizitě si pak stěžoval na „brutální zákrok policie“, kdy ho zasahující příslušníci „sešlapali… do auta“, „pohnuli mu s krční páteří a způsobili úraz palce pravé ruky“.

Právní zástupce Jiřího Wonky JUDr. Lubomír Müller u soudu uvedl, že jde o morální satisfakci, do dnešního dne se totiž Jiřímu Wonkovi nikdo neomluvil.

Ze čtených výpovědí vyplynulo, že se Wonka bál o svůj život, neboť jeho bratr Pavel několik měsíců předtím zemřel ve vězení. K projednávané kauze soud 28. ledna uvedl, že se na tento případ nevztahuje žádná lhůta, mohlo tak být vyneseno rozhodnutí.

„S výsledkem jsme velmi spokojeni. Jaroslavu Hutkovi byla rehabilitace odpírána, protože se údajně dopustil výtržnictví, teprve Ústavní soud uznal, že nešlo o výtržnictví, jak to klasifikovala tehdejší Stb, ale že to mělo povahu pobuřování a na to se rehabilitace vztahuje,“ řekl Lubomír Müller. Dodal, že stejná situace byla i v případě Jiřího Wonky.

 

Bratr Jiřího Wonky Pavel byl před listopadem 1989 za své názory a činnost perzekvován a několikrát skončil ve vězení, když byl odsouzen za smyšlené činy. Zemřel za dosud nevyjasněných okolností v dubna 1988 ve Vazební věznici Hradec Králové, za jeho smrt nebyl nikdo potrestán.

Před několika týdny byla usnesením Krajského soudu v Liberci zamítnuta stížnost státního zástupce proti rozhodnutí Okresního soudu v Liberci ze dne 5. listopadu 2020, týkající se povolení obnovy řízení ve věci Pavla Wonky. O Pavlu Wonkovi psal Advokátní deník také ZDE, ZDEZDE.

 

Zdroj: ČTK a JUDr. Lubomír Müller
Foto: Pixabay

Go to TOP