Francii čeká další soud související s kohoutím kokrháním

Francii čeká v nejbližších dnech další soud související s kohoutím kokrháním. Na justici se obrátil majitel kohouta jménem Marcel, jehož zabil muž ze sousedství, který už nemohl vydržet hlasité projevy opeřence. Petici za „spravedlnost pro Marcela“ podepsalo již přes 70 000 lidí.

Událost se stala v obci Vinzieux na jihovýchodě země. Soused po kohoutovi vystřelil a udeřil ho železnou tyčí. Kromě toho podle majitele zvířete Sébastiena Verneye otrávil úrodu na zahrádce.

Nikdy předtím si přitom nestěžoval. „Kdyby ano, našli bychom řešení,“ řekl Verney listu Le Figaro. Jeho manželka podle něj byla v šoku, když zjistila, že se soused po jejich pozemku pohyboval se střelnou zbraní. Majitel kohouta nyní chce, aby se smutný osud kohouta stal symbolem a poukázal na nutnost „zajistit obranu venkova“ proti podobnému chování.

Případ Marcel připomíná kauzu kohouta Maurice z francouzského ostrova Oléron, která rovněž skončila u soudu. Jeho ranní zpěv rušil pár penzistů při pobytu na jejich venkovském sídle. Soud ale loni rozhodl, že Maurice smí dál kokrhat. Soudní pře, o níž psal i světový tisk, se stala ztělesněním konfliktů mezi původními a přistěhovalými obyvateli francouzského venkova.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP