Převážně nevážné příběhy nejen ze soudních síní

Svět práva není jen upjatý v talárech, suchý svým odborným jazykem a neveselý příběhy ze spisů. Nebo alespoň není tomu tak pokaždé.

Některé zákony, které vznikají na druhém konci zeměkoule, nebo kauzy končící v soudních síních, mohou nakonec být i humorné. A tak jsme pro vás několik měsíců letošního roku střádali justiční střípky z celého světa a nyní je servírujeme jako silvestrovské jednohubky – jedny úsměvné, druhé k zamyšlení… Tak si nechte chutnat!

Španělský soud potrestal autora kanadského žertu na YouTube

Španělský soud uložil letos v červnu za nahrávku na internetu jejímu autorovi podmíněný trest vězení, pokutu a na pět let zákaz sociální sítě YouTube! To vše kvůli videu, ve kterém se obětí pokusu o vtip stal bezdomovec.

Muž, jenž na sociální síti vystupuje pod jménem ReSet, na videu z roku 2017 naplnil zubní pastou sušenky, které pak dal zpátky do původního obalu a věnoval muži bez domova. ReSet přitom vše komentoval slovy, že bezdomovci, jehož potkal v ulicích Barcelony, kanadský žert pomůže mít čistší zuby.

Soudu to však nijak vtipné nepřipadalo a uložil autorovi žertíku patnáctiměsíční podmíněný trest odnětí svobody, nařídil mu zaplatit oběti 20 000 eur a na pět let mu zakázal přístup na sociální síť YouTube.

V Madridu zadrželi autora videonahrávek zpod sukní stovek žen

Španělská policie zadržela v srpnu v Madridu muže, který je podezřelý, že natáčel videozáběry nahlížející pod sukně více než 550 žen a nahrávky zveřejňoval na internetu.

Třiapadesátiletý Kolumbijec údajně pořizoval videa na mobil schovaný v batohu. Podle policie zveřejnil na pornografických serverech dohromady 283 snímků, které měly miliony zhlédnutí.

Na mnoho z celkových 555 obětí, z nichž některé byly nezletilé, si muž podle policistů počíhal v madridském metru. Vyhledával je ale i v supermarketech a někdy je také sám oslovoval na ulici ve snaze pořídit lepší záběry.

Na twitteru policie označila zadrženého za „jednoho z největších predátorů ženského soukromí“. Hrozí mu trest vězení, neboť ve Španělsku je nahlížení ženám pod sukni považováno za sexuální zneužívání.

Trestanec na vycházce ukradl auto, aby se včas vrátil do vězení

Devětadvacetiletý trestanec, který si odpykával ve věznici ve Versailles trest za drogový delikt, ukradl v červnu vůz doručovací firmy v obci Viroflay, která s Versailles přímo sousedí. Řidič nechal klíčky v zapalování a ve voze měl i peněženku.

Podnapilého vězně bez řidičského průkazu policisté zadrželi při příjezdu do versailleské věznice. Našel se u něj také joint a dva telefony, jejichž původ nedokázal objasnit. Ve vazební cele, kde po zadržení 29letý muž skončil, nakonec přiznal, že auto ukradl, protože se zdržel a nestíhal se vrátit včas zpět do vězení.


Soudkyně na Kanárských ostrovech předvolala jako svědka psa

Soudkyně na Kanárských ostrovech, která řešila obžalobu z týrání zvířat, povolala do soudní síně neobvyklého svědka, fenu pitbulteriéra. Ta byla zároveň v procesu stranou poškozenou. Pes jako svědek je sice ve španělském soudnictví neobvyklý, ale účastníci s tím souhlasili jako s gestem, které má upozornit veřejnost na týrání zvířat.

Prokurátorka u soudu přítomným řekla, že tento svědek „evidentně neumí mluvit“, což ale za něj udělá obžaloba a forenzní lékař. Fenu jménem Milagros totiž bývalý majitel vážně zranil, když ji hodil do popelnice v malém zavřeném kufru. V něm se pes málem udusil, než ho po 21 hodinách našli kolemjdoucí. Kvůli zraněním, která fena utrpěla, musela strávit přes měsíc ve veterinárním ošetřování. 

Obžalovaný v procesu přiznal, že fenu do popelnice hodil, hájil se ale tím, že myslel, že je mrtvá. Obžaloba pro muže žádala rok vězení. 


Britský soud poslal do vězení jednovaječná trojčata

Britský soud poslal v září do vězení jednovaječná trojčata, která se snažila využít toho, že mají téměř shodnou DNA, a vyhnout se tak potrestání za spáchání trestného činu.

Vyšetřovatelé si skutečně zpočátku nebyli jisti, který z tří bratrů obstaral „mimořádně nebezpečnému zločinci“ zbraně, nakonec ale zjistili, že se do akce zapojili všichni.

„Trojice se pokusila zneužít toho, že mají totožnou DNA i vzhled, a pokusila se vyhnout následkům svých činů,“ uvedl detektiv Driss Hayoukane. „Ale poctivá práce týmu vyšetřovatelů jim v tom zabránila,“ dodal.

Soud poslal Ralstona a Rickyho Gabrielovi na 14 let a třetího z jednovaječných trojčat Reisse Gabriela na 18 let do vězení. Osmadvacetileté bratry shledal soud vinnými z nezákonného držení zbraní s úmyslem ohrozit cizí život. U Reisse policie při prohlídce navíc našla i drogy.


Policistka si spletla byty a zastřelila souseda, hrozí jí 99 let

Soud v texaském Dallasu uznal 1. října 2019 vinnou z vraždy jednatřicetiletou policistku, která zastřelila svého souseda v jeho vlastním bytě, o němž se mylně domnívala, že je její. Incident, který pachatelka i její obhájci označili za tragické nedorozumění, soud označil za vraždu.

Policistka Amber Guygerová si podle své výpovědi spletla patra. Místo třetího se ocitla ve čtvrtém a překvapilo ji, že dveře „jejího“ bytu nejsou zamčené. Když vstoupila dovnitř, vykročil proti ní nájemník bytu Botham Jean se zmrzlinou v ruce. Tasila zbraň a na místě ho zastřelila.

Podle texaského trestního práva může být pachatelka odsouzena za vraždu až na 99 let vězení.


Italské město bude pokutovat veřejné klení spojené s náboženstvím

Severoitalské městečko Saonara přišlo s drastickým opatřením proti nadávkám spojeným s náboženstvím. Kdo si na veřejnosti bude dělat legraci z boha či s ním bude spojovat obscénní výrazivo, dostane pokutu 400 eur (10 200 korun).

Starosta Walter Stefan řekl novinám Corriere del Veneto, že reaguje na stížnosti zdejších obyvatel na obhroublé hovory mezi mládeží na parkovištích. Někteří chlapci a děvčata prý „klejí každým slovem“. Cílem zákazu podle něj není moralizování, nýbrž přispění k „základnímu vychování, které tu příliš dlouho chybí“.  Uvedl také, že rodiče ručí v tomto ohledu za své nezletilé děti.

Doma si může dělat každý, co chce. Aby lidé nezůstali na pochybách o smyslu vyhlášky, nechalo zastupitelstvo vytisknout informační leták v italštině, angličtině, rumunštině a také mandarínštině.


Kam až může dojít snaha o to, aby byl dodržován zákon? Na hřbitov…

Snaha zabránit sypání odpadu do přírody se stala v srpnu osudnou starostovi francouzského městečka Signes na jihu země. Když se snažil přesvědčit osazenstvo malé dodávky, aby naložilo zpět vysypanou stavební suť a chtěl vše nahlásit policii, řidič ho přejel.

Starosta podle svědků dvojici mužů vyzval, aby odpad naložili zpět, v čemž jej poslechli. Když ale požádal, aby s ním počkali na policii, rozhodli se ujet, přičemž Michela porazili.

„Výslech svědků a obviněných nasvědčuje tomu, že šlo o neúmyslné zabití,“ uvedla prokuratura města Toulon. Obvinění muži ve věku 23 a 20 let, kteří jsou zaměstnanci společnosti provádějící veřejné práce, čekají ve vazbě na soud.

Řada činitelů francouzské vlády vyjádřila soustrast starostově rodině i obyvatelům Signes a ocenil, že „jeho poslední čin byl motivován starostí o obec a snahou o to, aby byl pro blaho všech dodržován zákon“.


Uvězněného starostu města ve Francii střídá jeho odsouzená žena

Kuriózní situace nastala ve francouzském městě Levallois-Perret u Paříže. Místního starostu Patricka Balcanyho poslal letos v září soud na čtyři roky za mříže za daňový únik 13 milionů eur (337 milionů Kč) a korupci.

Balcanyho, který už nastoupil výkon trestu, v čele radnice nahradila jeho manželka Isabelle, jež byla jeho první náměstkyní. Sama přitom dostala v téže kauze tři roky, ale ze zdravotních důvodů do vězení nešla. Oba manželé se proti rozsudku odvolali.

Radnice města o 65 000 obyvatelích pak oznámila, že Patricka Balkanyho v jejím čele dočasně zastoupí jeho žena. Technicky jí totiž nic nebrání úřad zastávat, a to i přesto, že nesmí stejně jako manžel několik let vykonávat veřejné funkce. Na radnici tak může setrvat do doby, než soud projedná její odvolání.

Jakkoli je celá situace absurdní, z právního hlediska je vše v pořádku, píše francouzský tisk. Ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová ale střídání na radnici v Levallois-Perret označila za šokující. 


V Japonsku bude zakázáno řídit dron pod vlivem alkoholu

Japonští poslanci odhlasovali zákon, který zakazuje a trestá řízení dronů ve stavu opilosti

Zákon stanoví za řízení dronu v opilosti pokutu ve výši až 300 000 jenů, tedy asi 62 000 Kč, anebo trest sahající až k jednomu roku za mřížemi. Pokuta ve výši až půl milionu jenů (asi 105 000) má hrozit provinilcům, kteří se i bez pití alkoholu dopustí nebezpečných manévrů, jako je třeba let střemhlav. Opatření se mají vztahovat na létající stroje vážící více než 200 gramů.

Japonsko již několik let přijímá přísné předpisy pro bezpilotní letouny, například zcela zakazuje přelety přes citlivá místa, jako jsou úřední budovy, letiště, jaderné elektrárny, místa konání olympijských her v Tokiu v roce 2020 či lidová shromáždění. Ve většině městských oblastí je třeba mít zvláštní povolení pro každý let. 


Jihoafrická policie hledala 16 ozbrojených lupičů čokolády

Jihoafrická policie pátrala v srpnu po 16 ozbrojencích, kteří přepadli firmu na předměstí Johannesburgu a ukradli z ní blíže neurčené množství čokolády.

Lupiči, mezi nimiž byla jedna žena, přijeli minulou středu večer dvěma dodávkami před sídlo firmy. Vtrhli dovnitř a mířili pistolemi na ochranku a zaměstnance, které donutili naložit do dodávek krabice s čokoládou. Personálu nakonec pachatelé ještě vzali mobilní telefony a odjeli.

Při loupeži nebyl nikdo zraněn. Cenu ukradené čokolády se nepodařilo určit.


Smrt při souloži na služební cestě je pracovní nehoda, rozhodl soud ve Francii

Neobvyklý případ, který několik let zaměstnával francouzské soudy byl letos v létě konečně s definitivní platností vyřešen. Pozůstalí po muži, který zemřel během služební cesty při sexu, obdrží od jeho zaměstnavatele tučné odškodné.

Událost se odehrála už v únoru 2013. Tehdy byl jistý Xavier X. vyslán svým nadřízeným na služební cestu. Ženatý Xavier se v baru seznámil s ženou, se kterou se posléze vydal do hotelu oddávat se radovánkám. Noc plná vášně však skončila tragédií, Xaviera při sexu skolil infarkt.

Odvolací soud nyní nařídil, že jeho zaměstnavatel musí pozůstalým vyplácet měsíční odškodné až do výše 80 procent jeho platu do doby, než by Xavier dosáhl věku odchodu do penze. Celý právní spor se točil kolem prohlášení soudu z roku 2009 k jinému případu, které uvádí, že zaměstnavatel je zodpovědný za ochranu zaměstnance po celou dobu trvání služební cesty, ať už újmu utrpí během výkonu své profese, nebo je újma součástí jeho normálního života.

Soud nižší instance v roce 2016 prohlásil, že „sexuální akt je akt normálního života stejně jako sprcha nebo jídlo“. Tudíž smrt při souloži během služební cesty lze chápat jako „pracovní úraz“ a Xavierovi pozůstalí tak mají nárok na odškodné.


Také ugandští poslanci dostali varování ohledně „lehkovážného sexu“, ale i stolování

Předsedkyně ugandského parlamentu Rebecca Kadagová naléhala na poslance, aby pamatovali na dobré mravy při zářijové parlamentní konferenci zemí britského Společenství. Konkrétně je varovala před „lehkovážným sexem“ s ostatními delegáty, přílišnou konzumací alkoholu a nevhodným stolováním.

„Když si budete nandávat na talíře, nedávejte si tam příliš, nemíchejte dezerty s masem, ananasy s banány či polévkou. I když budete hladoví, tak při jídle nespěchejte,“ nabádala poslance Kadagová.

Následně připomněla, že několik členek ugandského parlamentu před několika lety po summitu Ugandy a Tanzanie otěhotnělo s tanzanskými delegáty. Naléhala také na poslance a zaměstnance parlamentu, aby to nepřeháněli s alkoholem.


Australské chovatele vepřů čeká vězení, pašovali sperma divočáků

Dva australské chovatele vepřů čeká vězení – jednoho na dva roky a druhého na tři. Přísný trest dostali za opakované pašování spermat dánských divokých prasat do Austrálie v lahvích od šamponu.

Soud v západoaustralském městě Perthu oba podnikatele potrestal za porušení dovozních předpisů, které jsou v Austrálii velmi přísné v zájmu prevence proti morovým epidemiím a dalším nemocem. Uznal je vinnými z toho, že po několik let opakovaně pašovali z Evropy do Austrálie prasečí spermata, která pak také použili v chovu.

Součástí trestu je i pokuta uložená společnosti obou provinilců ve výši v přepočtu kolem devíti milionů korun. 


Brit, který porodil syna, by podle soudu měl být veden jako matka

Jedinec, který se narodí jako žena, avšak podstoupí úřední změnu pohlaví a následně přivede na svět potomka, by měl být z právního hlediska považován za matku dítěte. Tak rozhodl 25. září 2019 soud v Londýně v případu Freda McConnella, který loni porodil syna a na jeho rodném listu chtěl být uveden coby otec. Úřady to ale odmítly, ačkoli už měl v dokladech mužské pohlaví. McConnell proto zažaloval britskou vládu.

Soudce rozhodl, že ‚matka‘ už neznamená ‚žena‘,“ shrnul v titulku verdikt web BuzzFeed News. Tomu McConnell a jeho právníci soudní spor nevzdávají a oznámili, že se obrátí na nejvyšší soud.

Podle McConnella rozhodnutí britských úřadů ohledně informace na rodném listě porušuje jeho práva a také práva jeho syna. Nejvyšší soudní instance pro Anglii a Wales se ale s jeho pohledem neztotožnila.

„Dnes je lékařsky a právně možné, aby jedinec, jehož pohlaví je uznáno v právu jako mužské, otěhotněl a přivedl na svět potomka,“ uvedl soudce Andrew McFarlane. „Jakkoli je gender této osoby mužský, její rodičovský status, který se odvíjí od její biologické role při porodu, je postavením matky,“ citovala jej agentura Reuters.

Podle BuzzFeed News se tedy transgenderoví muži, kteří porodí potomka, budou muset registrovat jako matky, i kdyby už před početím z právního hlediska dokonali změnu pohlaví.

V Británii úřady uznávají přechod na „osvojený“ gender po vydání speciálního certifikátu a na rozdíl od České republiky nevyžadují provedení operace pohlavních orgánů. 


V Británii uložili 18 let muži, který si vybájil pedofilní gang

Na 18 let poslal soud v anglickém Newcastlu do vězení muže, který byl shledán vinným z maření výkonu spravedlnosti a podvodu.

Carl Beech si vymyslel existenci zločinecké skupiny unášející a zneužívající malé děti. Tvrdil přitom, že členy gangu jsou přední politici a další veřejní činitelé. Jednapadesátiletý muž ze západoanglického Gloucesteru byl přitom sám dříve odsouzen za držení dětské pornografie.

Policie nejprve vyhodnotila jeho tvrzení jako věrohodná a v letech 2012 až 2016 pátrala po stopách uvedených zločinů. U některých údajných členů skupiny policisté podnikli domovní prohlídky a řadu z nich vyslýchali. Vyšetřování však skončilo neúspěšně, načež se podezřelým stal Beech sám. Podle policie byla všechna jeho tvrzení spolehlivě vyvrácena.

Prokurátor u soudu už dříve řekl, že nepravdivá nařčení způsobila dotčeným lidem „nezměrnou újmu“ a poškodila jejich pověst. Navíc vyšetřování přišlo na dva miliony liber (téměř 57 milionů Kč).

 

Několik zpráv, které nejsou vtipem ani trochu… ☹, aneb jak jsou nám některá „práva“ vzdálená – naštěstí

Ze Saúdské Arábie vycestovaly ženy poprvé bez souhlasu poručníků

Ze Saúdské Arábie vycestovalo v srpnu 2019 prvních 1000 žen, které ke své cestě nepotřebovaly svolení poručníka. Království začalo uplatňovat novou právní změnu, která v některých ohledech ruší dosavadní pravidlo o kontrole mužských příbuzných nad ženami.

Saúdská Arábie byla často kritizována za praxi, která vyřazovala ženy z rozhodování o nich samotných. Nemohly například samy řídit automobil a bez souhlasu poručníka, jímž je vždy nejbližší mužský příbuzný, nemohly samostatně cestovat. Poprvé tak dostaly ženy i další práva – samy přihlásit narození dítěte, svatbu nebo žádat o rozvod.

V platnosti ale zůstává, že bez souhlasu mužů si Saúdské Arabky nemohou založit bankovní účet, začít podnikat ani podstoupit plánovaný chirurgický zákrok.


Botswanský soud zrušil zákaz sexu osob stejného pohlaví

Botswanský vrchní soud zrušil v červnu 2019 části trestního zákoníku, které zakazují sex mezi osobami stejného pohlaví pod trestem až sedmi let vězení. Ustanovení označil za neústavní.

Daná ustanovení jsou podle soudu pozůstatkem viktoriánské éry a nejsou již v dnešní době použitelná. Slouží k utlačování menšiny, a proto jsou neústavní, uvedl rovněž soud.

„Sexuální orientace je lidská vlastnost, není to otázka módy. Heterosexuálové mohou projevovat svou sexualitu bez problémů, to samé však neplatí pro homosexuály,“ řekl soudce.

Naopak v další africké zemi Keni vrchní soud podobnou žádost odmítnul. Homosexuální vztahy stále trestně postihuje více než polovina afrických zemí. V Mauritánii, Súdánu a na severu Nigérie za sex mezi osobami stejného pohlaví hrozí dokonce trest smrti.


Nevěsty v Bangladéši už nebudou muset uvádět, zda jsou panny

Bangladéšský nejvyšší soud rozhodl, že ženy nebudou muset ve sňatkových dokumentech propříště uvádět, zda jsou panny. Verdikt přivítaly organizace pro lidská práva, které o zrušení tohoto nařízení usilovaly pět let ve snaze chránit ženské soukromí a zamezit jejich možnému ponížení.

Podle dosavadních zákonů převážně muslimského Bangladéše byla nevěsta před svatbou ve formuláři povinna uvést, zda je panna, vdova nebo rozvedená žena. Nejvyšší bangladéšský soud v neděli nařídil úřadům, aby slovo „panna“ v dokumentech nahradily výrazem „neprovdaná“. Soud rovněž rozhodl, že svůj stav bude muset v dokumentech uvést i ženich, což doposud neplatilo.


Maročany pobouřilo video belgických dobrovolníků v šortkách

Maročany pobouřila skupina mladých belgických dobrovolníků, která na jihu země pracovala na opravě silnice v šortkách. Dobrovolnickou práci u města Tarúdant vykonávaly v krátkých kalhotách převážně dívky.

Kontroverzi v zemi vyvolalo video, na kterém mladí dobrovolníci z Belgie pomáhají zpevnit cestu. Oblečeni jsou v šortkách, dívky mají tílka i trička. Dobrovolníci kromě fyzické práce také pomáhají s vařením, většina z nich zemi chválí. „Lidé jsou tu velmi milí a přátelští, miluji Maroko,“ říká jedna z dívek.

Marocká policie v souvislosti s videem zatkla šestadvacetiletého učitele, který na facebook umístil nenávistné komentáře – za příliš odhalující oděv požadoval pro mladistvé popravu. Muž je podle policejního komuniké stíhán kvůli podezření z podněcování k terorismu.

Maroko se snaží vzbudit dojem, že je v regionu severní Afriky tolerantní a stabilní zemí. I přesto se často umisťuje na vrcholu žebříčků států, které jsou pro samostatně cestující turistky nejnebezpečnější.


A nakonec…

Boj rekreantů z města proti tradičnímu venkovu je tématem mnoha soudních sporů, často velmi kuriózních… Jde o další z řady francouzských bitev mezi venkovem a městem. Je ale vzácností, aby z takovýchto střetů odešel jako poražený rodilý venkovan. Přistěhovalci z měst například v posledních měsících prohráli spory se sousedy kvůli rannímu kokrhání kohouta či hlasitému kvákání kachen.

Soud nařídil Francouzi zaplatit 8000 eur kvůli zápachu jeho farmy

U odvolacího soudu ve francouzském Limoges skončila v listopadu deset let trvající soudní bitva mezi sousedy, jejímž jádrem byl zápach z chovu krav. Farmáři z vesničky Lacapelle-Viescamp ve Francouzském středohoří nařídil soud vyplatit na odškodném a soudních výlohách celkem 8000 eur (přes 200 000 Kč).

Pro chovatele Nicolase Bardyho je verdikt nepochopitelný. „Byli jsme odsouzeni za čichové nepříjemnosti, které nejsou na venkově ničím výjimečným,“ prohlásil po porážce u soudu. Verdikt označil za vrchol stupidity a hájí se tím, že pracoval na nápravě situace. Podle soudců ale případ jeho farmy přesahuje hranice běžných venkovských problémů.

Spor s Bardym vedl pár důchodců, kteří se na pozemek vedle farmy předávané z generace na generaci přestěhovali v roce 2001 z města Saint-Étienne. Stěžovali si na zápach krav a hnoje a souseda obvinili, že skladuje balíky sena příliš blízko jejich domu. Podle jejich právničky Marie-Anne Moinsové vysokou úroveň zápachu v roce 2011 potvrdil soudní znalec.


Klient chtěl po firmě ve Francii likvidaci příliš hlučných cikád

Desinsekční firma z francouzského departementu Dordogne na jihozápadě země dostala v červenci 2019 kuriózní zakázku: zlikvidovat příliš hlučné cikády usazené na stromech poblíž domu klienta.

Místní obyvatelé považují žádost o likvidaci cikád za směšnou, jsou podle nich součástí krajiny a evokují naopak chvíle odpočinku.

V departementu Dordogne však nešlo o první případ, kdy se člověk pokusil vyhnat zvířata z jejich přirozeného útočiště. Před sedmi lety zde soud řešil sousedský spor týkající se tůňky na zahradě, kterou obývaly žáby, podle žalující strany příliš hlasitě kvákající. Pár důchodců nakonec musel tůňku nechat zasypat.

V květnu 2019 soud v Compiègne na severu Francie nařídil majiteli kohouta jménem Coco vyplatit odškodnění 500 eur (téměř 13 000 Kč) sousedce, která si stěžovala na jeho hlasité kokrhání. Cocovy hlasové schopnosti přišli dokonce posoudit policisté a jeden soudce. Zaznamenali, že Coco zpíval 23krát za 26 minut. Muž se nakonec musel opeřence zbavit.


Kohout Maurice měl větší štěstí než kohout Coco – podle soudu smí dál kokrhat

Soud v západofrancouzském městě Rochefort rozhodl ve prospěch kohouta jménem Maurice, jehož brzké ranní kokrhání budilo sousedy. Opeřenec se stal ve Francii symbolem boje o udržení venkovských tradic.

Maurice smí nadále zpívat a sousedé, kteří záležitost dali k soudu, musejí majitelce kura zaplatit odškodné 1000 eur (téměř 26.000 Kč). Případ vyvolal ve Francii debatu o osudu venkova a střetech mezi jeho obyvateli a lidmi z města, kteří tam přijíždějí za oddechem.

Verdikt soudu znamená, že podobně by skončily všechny případné soudní spory týkající se venkovských zvuků, například zvonění zvonů nebo kvákání žab.

Případy příliš hlasitých kohoutů měly na francouzském venkově velký ohlas. Starosta západofrancouzské vesnice Gajac na začátku června vznesl požadavek, aby vesnické zvuky, jako například bučení krav a hýkání oslů, byly zaneseny na seznam národního dědictví země, aby se předešlo sousedským sporům. Vesnické ruchy by mohly být chráněny i zákonem, který by se mohl nazývat Mauricův J.

Starosta vesnice Saint-André-de-Valborgne na jihu Francie zase nechal instalovat u vjezdu do vsi ceduli s nápisem „Pozor, francouzská vesnice, vjíždíte na vlastní nebezpečí“. Varuje v ní před kostelními zvony, které zvoní brzy ráno, nebo stády krav, „z nichž některé mají dokonce na krku zvonce“.


Bavorský soud zakázal varovnou ceduli na obchodě s uzrálými sýry

Varovná cedule před obchodem s uzrálými sýry je protiprávní, o zápachu se ale smí veřejně hovořit. K tomuto rozhodnutí dospěl v prosinci zemský soud v Mnichově, jenž řešil žalobu proti prodejně sýrů Tölzer Kasladen v bavorském Bad Heilbrunnu, kterou kvůli neutuchajícímu zápachu podala jedna sousedka.

Manuela Kraglerová si z internetu vytiskla obrázky s varovným trojúhelníkem a siluetou nosu uprostřed, které pak připevnila na prodejnu. Soud konstatoval, že sousedka sice smí veřejně prohlašovat, že prodejna smrdí, umístění varovné cedule na obchod ale v souladu se zákonem není, protože brání svobodnému podnikání.

Jak majitel podniku Wolfgang Hofmann, tak sousedka Kraglerová vypadali po verdiktu spokojeně. „Spadl mi kámen ze srdce, že už tam ty plakáty nemohou viset,“ řekl Hofmann. „Jde o důležité dílčí vítězství,“ prohlásila Kraglerová. „Jsem ráda, že mé vyjadřování názorů je v pořádku a že si dále můžu říkat, co cítím,“ dodala s tím, že zápach se dostává do bytů okny, a dokonce prý i zásuvkami.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že letitý spor o sýrové aroma dospěje ke smírnému řešení. Dobré sousedské vztahy jsou v troskách a soudní pře, ať dopadne jakkoliv, patrně skončí odchodem jednoho z jejích aktérů. „Chceme si najít novou provozovnu, ale čekáme na povolení zemského úřadu,“ řekl Hofmann. To Kraglerová kvituje a sousedovi podle svých slov nepřeje nic více, než aby si „co nejsvižněji“ našel pro svou sýrárnu nové prostory, kde zápachem nebude nikoho rušit.

 

Zdroj: ČTK, redakce AD

Ilustrační foto: Piaxabay

Go to TOP