Zloději vykradli letadlo pro ruské velení v případě jaderné války

Dosud neznámí zloději vykradli začátkem prosince letoun ruské armády Iljušin Il-80, z něhož by v případě jaderné války měli vysoce postavení činitelé země včetně prezidenta velet vojskům. Lapkové z letounu, který agentura Interfax označila jako jeden z nejpřísněji utajovaných ve flotile letadel ruské armády, odnesli elektronické vybavení, napsal dnes server BBC s odvoláním na ruská média.

Iljušin Il-80 prochází podle ruských médií od loňského roku plánovanou údržbou ve městě Taganrog při Azovském moři na jihozápadě země. Kdy se zloději do přístroje vloupali, není zcela jasné, na krádež se přišlo během inspekce letadla.

Vykradený letoun je jeden ze čtyř strojů Il-80 ruské armády, které jsou určené k tomu, aby z nich mohl velet prezident a další vysoce postavení činitelé armádě v případě jaderné války. Letouny, které jsou ve službě od roku 1987, jsou navržené tak, aby poskytovaly určitou ochranu v případě jaderné exploze, například tím, že okna jsou pouze v pilotní kabině.

Ruské ministerstvo obrany již loni uvedlo, že stroje procházejí modernizací a také Iljušin Il-80, kterému se někdy přezdívá „letoun soudného dne“, by měl časem nahradit nový model Il-96-400M. Letouny určené pro velení v případě jaderné války mají rovněž Spojené státy, v jejich případě jde o letoun společnosti Boeing nazvaný E-4B Nightwatch.

Zdroj: ČTK
Foto:  (Foto: Kirill Naumenko / CC BY-SA 3.0 / https://bit.ly/3nZ3v9E)

Go to TOP