Nebezpečí terorismu v Evropě je nadále velké, varoval Europol

Navzdory klesajícímu počtu útoků je nebezpečí terorismu v Evropě stále velké. Nebezpeční jsou hlavně jednotlivci z radikálního prostředí a pravicoví

Navzdory klesajícímu počtu útoků je nebezpečí terorismu v Evropě stále velké. Nebezpeční jsou hlavně jednotlivci z radikálního prostředí a pravicoví extremisté. Vyplývá to ze zprávy o extremismu v EU za rok 2022, kterou ve středu 13. července 2022 zveřejnila unijní policejní organizace Europol.

 

Podle expertů představují pro Evropu nebezpečí také odpůrci protikoronavirových opatření a dopady ruské agrese na Ukrajině. Loni vyšetřovatelé v zemích EU evidovali 15 útoků souvisejících s terorismem, včetně neúspěšných nebo zmařených atentátů. Ještě v roce 2020 přitom úřady zaznamenaly 57 útoků. Loni bylo v této souvislosti zatčeno 388 podezřelých, zatímco v předchozím roce jich bylo 449 a v roce 2019 dokonce 723. Dvě třetiny loni zatčených byly podezřelé ve spojitosti s islamistickými útoky v Rakousku, Francii a Španělsku.

Radikální skupiny téměř všech směrů podle expertů zneužívaly pandemii covidu-19 pro ospravedlňování extremismu a své propagandy. Zpráva uvádí jako příklady „teorie spiknutí o původu covidu-19, falešné informace o očkování a obviňování úřadů z hromadného sledování“.

Během pandemie se mohli izolovaní pachatelé ještě snadněji radikalizovat nebo se dokonce nechat naverbovat pro teroristické činy. „Kvůli sociální izolaci a delšímu času strávenému na internetu zesílila rizika násilné extremistické propagandy a teroristických obsahů právě u mladých lidí a nezletilých,“ stojí ve zprávě. Například krajně pravicoví teroristé údajně často využívali herních platforem k šíření propagandy mezi další mladé lidi.

Také britský parlamentní výbor pro zpravodajské služby dne 13. července konstatoval, že na vzestupu je hrozba pravicového terorismu a že jeho příznivci se mnohdy snaží vstoupit do armády. Tyto skupiny také v armádě hledají nové stoupence. Vojenské zkušenosti jsou pro ně zdrojem legitimity.

V několika zemích EU byly zaznamenány násilné činy extremistických odpůrců protiepidemických opatření. Šlo o otevřené pohrůžky, ale i o násilnosti vůči politikům, vládním představitelům, policistům a zdravotnickým pracovníkům.

Ohrožení bezpečnosti EU spatřují experti na terorismus i ve válce na Ukrajině. Už nyní se extremisté ze členských států EU údajně zapojili do bojů na obou stranách konfliktu. Nebezpečí by mohlo vzejít z navrátilců z války, varují experti. Europol poukazuje na příklady předchozích konfliktů na Blízkém východě. Údajně je také třeba počítat s přibývajícími extremistickými a násilnickými reakcemi na internetu.

Zprávu o extremismu v EU naleznete ZDE.

 

Zdroj: ČTK, europol.europa.eu
Foto: europol.europa.eu

Go to TOP