V Turecku pozatýkali desítky lidí včetně mnoha právníků

Na jihovýchodě Turecka byl v pátek 20. listopadu vydán zatykač na stovku lidí, včetně dvacítky právníků, mimo jiné i na předsedu Sdružení právníků za svobodu Bünyamina Şekera. Podle sdělení agentury Reuters byla většina z nich již zatčena. Tamní prokuratura je viní z terorismu kvůli vazbám na separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK). Vyšetřování se týká nevládní organizace Kongres demokratické společnosti (DTK), která se podle opozičního serveru Ahval snaží o politické řešení turecko-kurdského konfliktu.

 

Diyarbakir, Turecko

Policejní akce se v pátek 20. 11. nad ránem uskutečnila především ve městě Diyarbakir s převážně kurdským obyvatelstvem. Během domovních prohlídek policie zabavila počítače, dokumenty a podle státní tiskové agentury Anadolu i zbraně. Mezi zatčenými jsou i téměř dvě desítky advokátů, včetně předsedy Sdružení právníků za svobodu Bünyamina Şekera.

Turecká vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vede dlouhodobé tažení proti prokurdským činitelům, za mřížemi v posledních letech skončili i poslanci prokurdských stran. Ve vězení je už několik let i bývalý předseda parlamentní opoziční Lidové demokratické strany (HDP) Selahattin Demirtaş, který je obviněn mimo jiné také z vazeb na DTK a k jehož propuštění v minulosti vyzval i Evropský soud pro lidská práva.

Na fotografii z roku 2013 je Selahattin Demirtaş s prezidentem Evropského parlamentu Martinem Schulzem.

K propuštění Demirtaşe a občanského aktivisty Osmana Kavaly nyní vyzval i bývalý místopředseda Erdoganovy vlády Bülent Arinç, podle něhož jsou obvinění vůči těmto dvěma tak „chabá, že by je tak nesepsalo ani dítě“.

Erdoganova vláda vede nejen na jihovýchodě Turecka tažení i vůči kurdským představitelům samosprávy, stejně jako proti advokátům.

Go to TOP