Polsko by mělo právně uznat páry stejného pohlaví, rozhodl ESLP

Polsko porušuje právo na respektování soukromého života, když právně neuznává existenci párů stejného pohlaví. V tiskové zprávě o tom 12. prosince informoval Evropský soud pro lidská práva (ESLP). Verdikt vyvine tlak na novou vznikající polskou vládu, aby v této věci urychleně přijala potřebnou legislativu.

 

Deset Poláků u soudu se sídlem ve Štrasburku argumentovalo, že právo uzavřít manželství či registrované partnerství nabízí stejnopohlavním párům naprostá většina členských států Rady Evropy. Stěžovali si také, že jsou v Polsku znevýhodněni například v oblasti daní, sociálních práv či rodinného práva.

„Soud má za to, že polský stát nesplnil svou povinnost a nezajistil stěžovatelům zvláštní právní rámec, který by umožňoval uznání a ochranu jejich stejnopohlavních svazků,“ uvedl soud. „Toto pochybení mělo za následek, že stěžovatelé nebyli schopni upravovat základní aspekty svého života, a vedlo k porušení jejich práva na respektování soukromého a rodinného života.“

Případ se datuje do období vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), které prakticky skončilo toto pondělí, kdy polský Sejm v novém složení po říjnových volbách pověřil sestavením nové vlády proevropsky založeného Donalda Tuska.

PiS argumentuje tím, že rozšíření manželství a adopcí dětí také na homosexuální páry ohrožuje tradiční rodinné struktury a škodí dětem. Také školní výuka o tématech týkajících se LGBT+ podle polských konzervativců způsobuje nevhodnou sexualizaci dětí, píše agentura Reuters.

Donald Tusk v předvolební kampani prohlašoval, že jeho liberální Občanská platforma ukotví partnerství osob stejného pohlaví v zákoně a že to považuje za svou prioritu.

Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva jsou závazná pro členské státy Rady Evropy, širší organizaci nezávislé na Evropské unii, pod niž soud spadá. Některé verdikty však zůstávají léta nenaplněny.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP