EK žádá informace o opatřeních proti zneužívání dětí na Instagramu

Podrobné informace o svých opatřeních proti sexuálnímu zneužívání dětí na Instagramu musí do 22. prosince poskytnout Meta Platforms, mateřská společnost aplikací Facebook nebo Instagram. Informovala o tom Evropské komise, mezi jejíž úkoly patří také regulace internetu.

 

„Požadujeme také informace o systému doporučování a varování před potenciálně škodlivým obsahem na Instagramu,“ uvedla komise v prohlášení ke své celkově třetí výzvě tohoto druhu.

Žádost o informace byla podána na základě nového unijního nařízení o jednotném trhu digitálních služeb a o digitálních službách, takzvaného Digital Services Act (DSA), které mimo jiné po velkých technologických firmách vyžaduje více střežit své platformy před ilegálním a škodlivým obsahem.

Neuposlechnutí výzvy k poskytnutí informací může vést k zahájení formálního vyšetřování nebo také k pokutě. Podobné žádosti o informace už v minulých měsících obdržely čínská sociální síť TikTok provozovaná konglomerátem ByteDance a komunikační platforma X, kterou vlastní kontroverzní americký podnikatel a nejbohatší člověk na světě Elon Musk.

Rodiče často netuší, že jejich děti čelí na internetu rizikům. Sexuální zneužívání dětí prostřednictvím sociálních sítí je vážný problém také v České republice. Na internetu se rizikově chová asi 170 000 českých dětí, píší si s neznámými lidmi a sdílejí své fotografie a videa. Chránit je před tímto nebezpečím je třeba ze všech možných stran. Osvětu a vzdělávání v tomto směru je třeba šířit nejen na školách, ale také mezi rodiči. Jen tak je možné děti ochránit, shodují se odborníci na bezpečné chování dětí v online prostředí.

Více o tom, jaká rizika dětem na internetu hrozí, jak se snažit tomu předcházet, nebo jak je možné dětem pomoci, pokud už se do spárů agresora na internetu dostanou, jsme psali například ZDE.

 

Zdroj: ČTK, redakce AD
Foto: canva.com

Go to TOP