Zákon o dezinformacích posuzují experti, ministerstvo pak zváží jeho předložení

Ministerstvo vnitra připravilo návrh zákona pro boj s dezinformacemi, nyní ho posuzují odborníci. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana po odborném posouzení normy ministerstvo pak zváží, zda návrh předloží vládě. Premiér Petr Fiala už dříve uvedl, že by stát mohl mít v budoucnu k dispozici zákonný nástroj, kterým by byl schopen dočasnými opatřeními bojovat proti dezinformacím například vypnutím webů, které jsou prokazatelně pod vlivem cizích mocností.

 

Zákon by měl podle ministra vnitra umožnit zasáhnout v případě extrémní situace, kdy by stát čelil ohrožení. Nyní se vede debata, zda je k tomu nutný speciální zákon, nebo je možné takovou situaci řešit i pomocí existující zákonné úpravy. Vít Rakušan řekl, že po odborném posouzení normy bude muset přijít politické rozhodnutí, zda zákon skutečně vložit do vládního připomínkového řízení.

Jednotlivá opatření, která by měl zákon obsahovat, nechtěl Vít Rakušan komentovat. Uvedl pouze, že podobnou úpravu má řada států, mimo jiné i Slovensko.

Premiér Petr Fiala v únoru řekl, že stát by zákon potřeboval v případě, kdy by proti němu cizí velmoc vedla dezinformační boj. V takovém případě by Česko mělo mít možnost weby šířící dezinformační obsah vypnout. Premiér ale upozornil, že by opatření mohlo platit pouze v ohrožení státu, a i v tom případě by bylo v sedmidenní lhůtě přezkoumatelné soudem.

Zákon bylo možné podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra uplatnit například v situaci, kdy by někdo vyzýval na internetu k obsazení Parlamentu ČR nebo k jinému obdobnému násilí proti jakékoli skupině obyvatel.

 

Zdroj: ČTK
Foto. canva.com

Go to TOP