EK žádá SD EU o udělení pokuty Maďarsku kvůli jeho azylovému systému

Evropská komise zintenzivňuje svůj postup proti Maďarsku kvůli jeho azylovému systému. V pátek 12. listopadu 2021 EK oznámila, že žádá Soudní dvůr Evropské unie, aby Budapešti udělil pokutu za nedodržení jeho dřívějšího rozsudku týkajícího se azylových pravidel.

 

Tribunál Evropské unie ve svém rozsudku ze 17. prosince 2020 (kauza C-808/18, Commission v Hungary) rozhodl, že praxe v tranzitní zóně na maďarsko-srbské hranici i odpovídající maďarské zákony jsou v rozporu s unijním právem.

Maďarsko se do dnešního dne několika aspekty rozhodnutí soudu nezabývalo,“ uvedla v prohlášení Evropská komise. Upřesnila, že z toho důvodu podává na Maďarsko novou stížnost a žádá Soudní dvůr o uložení sankcí ve formě paušální částky a denního penále.

Soudní dvůr mimo jiné kritizoval, že migranty přicházející ze Srbska policie násilím odváděla za plot na pás země bez infrastruktury. Tato praxe se v podstatě rovnala deportaci vzhledem k tomu, že běženci neměli jinou možnost než maďarské území opustit. Podle unijního práva však musí členské země pro vyhoštění mít postup, který zohledňuje určité záruky.

 

Zdroj: ČTK, ec.europa.eu
Foto: canva.com

 

Go to TOP