Výstava karikatur Lubomíra Lichého končí už za týden, nenechte si ji ujít!

Od poloviny prosince můžete zhlédnout v Galerii 17. listopadu v sídle České advokátní komory na Národní třídě sedmasedmdesát kreslených vtipů dvorního karikaturisty Bulletinu advokacie Lubomíra Lichého, konanou u příležitosti jeho 77. narozenin. Každý všední den mezi 8. a 17. hodinou (už jen do 28. února 2023) se můžete přijít zasmát, ale také si zasoutěžit o karikaturu známého výtvarníka nakreslenou na přání. Pokud jste výstavu „77 kapek humoru“ Lubomíra Lichého ještě nenavštívili, rozhodně si ji nenechte ujít – jeho obrázky Vám určitě zvednou náladu, minimálně na 7 dnů!

 

Kreslíř a karikaturista Lubomír Lichý se narodil 24. prosince 1945 v Banské Bystrici. Vyrůstal v Hradci Králové a kreslení se intenzivně věnoval již od dětství – odmala čmáral po všem, co bylo po ruce. Když začal jako teenager hrát na kytaru, v jeho duši se začala prát muzika s kreslením. Souboj naštěstí skončil remízou, a to bylo to nejlepší, co mohlo český kreslený humor potkat. Od té doby publikoval Lubomír Lichý v mnoha novinách a časopisech tisíce svých kreseb. K muzice si tak přidal druhého koníčka a oba jej „drží“ dodnes.

K jeho 77. narozeninám, které oslavil letos na Štědrý den, vybrala redakce Bulletinu advokacie společně s jubilantem stejný počet – 77 – jeho nejlepších kreslených vtipů, jeden za každý rok jeho „malovaného“ života v rytmu folk blues, jimž jste se mohli v průběhu let v komorovém časopise zasmát.

Při přípravě výstavy jsme našeho dvorního karikaturistu trochu vyzpovídali…

 

Vzpomenete si ještě na svůj první kreslený vtip?

To si vzpomenu, ale bohužel ho už nemám. Naprosto přesně vím, že to bylo v Dikobrazu v roce 1970 a já byl na něj velmi pyšný. Vtip byl beze slov a na něm poutník na poušti, který hledá vodu. Když se doplazil šťastně k pumpě, tak zjistil, že z ní místo vody padal písek. Ale doma mám schované „jeho kolegy“ z roku 1971, ty jsou také z Dikobrazu.

 

Historicky první vtip vyšel v Bulletinu advokacie v roce 1999.

Váš první vtip pro Bulletin advokacie je z roku 1999. Jak jste se ke kreslení vtipů pro BA dostal?

Tuto letitou spolupráci má na svědomí bývalý šéfredaktor Bulletinu advokacie, pan doktor Václav Mandák. S pravidelným vymýšlením advokátních témat začalo mé dálkové studium práv, které pořád ještě pokračuje…

 

Jak těžké je vytvořit ze světa plného nezáživných paragrafů něco opravdu pro zasmání?

Cartoonista“ se naučí poprat s jakoukoli lidskou činností. Pravda je, že člověk, který o advokacii a o právu nemá žádné odborné potuchy, může vyrobit odborný nesmysl, což se mi párkrát i stalo. Ale kolegyně z redakce mě včas upozornily, a tak jsme paragraf, názvosloví nebo barvu talárů včas napravili. Ale právo se stejně jako další profese a lidské činnosti točí kolem lidí a lidé jsou různí, tak jsem se s tím vždycky nějak vypořádal.

 

Kde hledáte témata vtipů pro advokáty?

Jenom naznačím – je to spojení normálních situací se světem advokacie.

 

Máte přehled o tom, kolik advokátních vtipů jste za tu dobu, kdy spolupracujete s Bulletinem advokacie, nakreslil?

Ne, to opravdu nemám, fakt nevím, jedině, že bychom ta léta vynásobili počtem vydání časopisu, ale kreslil jsem i nějaká „péefka“ a další věci, takže bych to tipnul na 250?

 

Který je Váš vůbec nejoblíbenější advokátní vtip?

Možná ten z ordinace u psychiatra, kdy se psychiatr ptá paragrafu, který u něj leží na lůžku při terapii – Tak co Vás trápí?

 

Kam chodíte pro inspiraci – máte svoji múzu, nebo nějaké místo, kde se nejlépe rodí nové nápady?

Pokud bych takové místo nebo múzu měl, tak bych je neprozradil. V té inspirační komoře by byl nával. Ve skutečnosti si musím všechno oddřít sám. Ale je fakt, že někdy stačí jen poslouchat a potom si pamatovat situace nebo slova a v klidu u stolu nápad zpracovat. Nejhorší bývá okamžik, kdy vás geniální nápad navštíví v posteli krátce před usnutím a vám se už nechce vstávat. Věříte, že ráno si vzpomenete a… nic!

 

Máte oblíbený typ humoru, který nejvíc pobaví Vás?

 Ze všeho mám nejraději černý humor.

 

Ty nejlepší vtipy, včetně těch „černých“, jsou na výstavě samozřejmě k vidění. Ale to není všechno, připravil jste pro ni další, i trojrozměrné artefakty – na co všechno se mohou návštěvníci těšit?

Lidi mohou vidět, jak vypadá opotřebovaný štětec, použitý hadr na tento štětec, pak jsem vybral na ukázku malované kameny, kterým říkám kamenorosty, a také pár historických vzpomínek na moje začátky. A nemohou také chybět některé z téměř stovky knížek, které jsem ilustroval…

 

Na jaká témata se nejvíc těšíte, tedy co kreslíte opravdu s radostí?

Vztahy v rodině, žena versus muž, děti, to je to, co přináší každodenní inspiraci a co také nejlépe známe. Nebo si to alespoň myslíme…

 

 

 

Navnadili jsme Vás rozhovorem s Lubomírem Lichým a ukázkou jeho prací? Tak se přijďte na Komoru pobavit a také si zasoutěžit o originální obrázek.

Organizátoři totiž připravili pro návštěvníky výstavy  zajímavou soutěž s netradiční výhrou. Stačí, když si tipnou vtip, který se bude nejvíc líbit všem – tedy takové číslo, které se na hlasovacích lístcích objeví nejčastěji. Z odevzdaných hlasovacích lístků se správným tipem pak bude vylosován jeden výherce, kterému dvorní karikaturista Bulletinu advokacie Lubomír Lichý nakreslí obrázek podle jeho přání.

 

Společně s Lubomírem Lichým Vám přejeme po celý rok 2023 co nejvíc úsměvů v každodenním životě!

 

Redakce AD
Foto: archiv Lubomíra Lichého

 

Go to TOP