Elektronická evidence tržeb bude zřejmě ke konci roku zrušena

Elektronická evidence tržeb (EET) patrně bude ke konci letošního roku zrušena bez náhrady. V opačném případě by se od příštího roku rozšířila na další živnostníky. Senát na svém zasedání dne 14. prosince schválil zákon, který zrušuje zákon č. 112/2016 Sb., o (Elektronické) evidenci tržeb, ve znění pozdějších předpisů, a mění a zrušuje další související právní předpisy, a to hlasy 63 ze 76 přítomných členů. Předlohu nyní dostane k posouzení prezident.

 

Zrušení EET navrhla současná vláda, neboť způsob evidence označil za zbytečnou zátěž jak pro podnikatele, tak pro stát kvůli nákladům na správu evidence, které ministr financí Ing. Zbyněk Stanjura vyčíslil v řádu jednotek miliard korun. Odmítl zachování evidence jako dobrovolné. „Nemělo by to efekt ani pro stát, ani pro poplatníky,“ uvedl ministr. Stát podle něj nemá žádnou výhodu, kterou by za získaná data podnikatelům nabídl.

Evidence tržeb začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 jí začali podléhat podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Od jara 2020 byla kvůli pandemii onemocnění covid-19 přerušena do konce letošního roku a stala se fakticky dobrovolnou. Pokud by se zrušení schválit nepodařilo, začala by EET od příštího roku opět fungovat, a rozšířila by se navíc na další obory podnikání.

Původně měla být poslední fáze spuštěna loni 1. května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300 000 podnikatelů. Zákon počítal ale s některými výjimkami.

Dobrovolná EET by znamenala půlmiliardové náklady státu na správu něčeho, co vyhovuje jen podnikatelům, kteří si evidenci tržeb pořídili sami předem ještě před jejím povinným zavedením.

Podle zastánců evidence její zrušení posílí šedou ekonomiku.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP