Exekutorská komora ČR: O druhé milostivé léto byl podstatně menší zájem

Nižší zájem dlužníků a s tím související i menší počet žádostí o druhé kolo tzv. milostivého léta – to jsou podle předběžných odhadů Exekutorské komory ČR výsledky právě končící oddlužovací akce (1. 9. – 30. 11. 2022). Mezi nejčastější problémy patřilo především to, že se i tentokrát o milostivé léto ucházeli lidé, kteří na něj neměli nárok, např. nedlužili veřejnoprávnímu subjektu.

 

Dlužníci se také často zapomínali identifikovat především při korespondenci prostřednictvím e-mailu a v neposlední řadě se objevily i případy, kdy si stáhli špatný formulář a žádali vlastně o milostivé léto 1. Menší zájem podle prezidenta EK ČR Mgr. Jana Mlynarčíka může souviset mimo jiné s tím, že se druhé milostivé léto opakovalo krátce po skončení prvního. „Ti, kteří se oddlužit chtěli a mohli, využili podle mého názoru už první kolo. Opakování mířilo na stejnou skupinu. Aktivních dlužníků jednoduše bylo méně, protože se o řešení své dluhové situace postarali během milostivého léta 1.“

Pro exekutorské úřady i tak ale opakování milostivého léta představovalo hlavně práci navíc, soudní exekutoři i jejich zaměstnanci nicméně museli vyšší administrativní zátěž zvládnout. Oproti prvnímu kolu se sice odměna soudních exekutorů zvýšila, nicméně ani tak se ani zdaleka neblíží platnému exekutorskému tarifu. „Pro naše úřady je to velmi nevýhodné, i když to navýšení jsme samozřejmě uvítali. Jen připomínám, že i soudní exekutoři se musejí vyrovnat s rostoucími cenami energií, inflací i požadavky zaměstnanců na navýšení platů,“ doplnil Jan Mlynarčík.

Přesná čísla k milostivému létu 2 bude mít Exekutorská komora k dispozici nejpozději na začátku března 2023.

 

Zdroj: Exekutorská komora ČR
Foto: canva.com

Go to TOP