Rada advokátů Ukrajiny vyzvala své členy, aby se navzájem podporovali

Ještě 23. února 2022 Ukrajinská advokátní komora hlásila, že organizační výbor je plně připraven uspořádat schůze k volbě delegátů na

Ještě 23. února 2022 Ukrajinská advokátní komora hlásila, že organizační výbor je plně připraven uspořádat schůze k volbě delegátů na Kyjevskou městskou konferenci advokátů v deseti obvodech ukrajinského hlavního města, která se měla uskutečnit 25. a 26. února.


Jsme připraveni na 99 %. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, a děkuji každému z vás za organizační podporu při přípravě zasedání Kyjevské advokátní komory, prohlásil na posledním setkání před konferencí Vadym Krasnyk, předseda organizačního výboru, který byl zřízen Radou advokátů Ukrajiny skládající se z 35 právníků.

 

O den později, 24. února, však bylo všechno jinak. Po ranním ruském útoku na Ukrajinu se hned v 9 hodin ráno uskutečnilo online mimořádné zasedání Rady advokátů Ukrajiny.

Předsedkyně Ukrajinské národní advokátní komory (NAAU) Lydia Izovitova (na snímku) v úvodu jednání vyzvala právníky ke klidu a vedoucí orgánů samosprávy advokátních komor, aby poskytli podporu regionálním komunitám a občanům, kteří potřebují odbornou právní pomoc.

„Nikam se neevakuujeme. Pracujeme na místě a zůstáváme s našimi lidmi. Dnes je to těžké, úzkostné. Prosím vás, abyste byli v klidu. Máme lidi, kterým pomáháme a kterým musíme poskytovat právní pomoc, a musíme se také postarat o naše rodiny – děti, rodiče…“ zdůraznila Lydia Izovitova.

Upozornila také na skutečnost, že ve stavu stanného práva je nutné využívat oficiální informace a spoléhat se na kroky státních institucí, které společně určují politické, vojenské a diplomatické kroky k ochraně Ukrajiny a bezpečnosti občanů. „Musíme být opatrní,“ zdůraznila šéfka NAAU.

Organizační výbor v souvislosti s vyhlášením stanného práva na území celé Ukrajiny během online jednání rozhodl o tom, že Konference advokátů města Kyjeva bude odložena až do konce stanného práva. O nových termínech valné hromady advokátů v okresech Kyjev a konference advokátů Kyjeva budou právníci dodatečně informováni po příslušném rozhodnutí organizačního výboru.

Oleksiy Kukhar, místopředseda NAAU, pak vyzval právníky, aby se navzájem podporovali „ať už jsou kdekoli a v jakékoli zemi“.

Rada advokátů Ukrajiny (RAU) se rozhodla vytvořit jednotné informační centrum pro právníky, které by konsolidovalo informace o porušování jejich práv a poskytovalo konkrétní informace o bezpečnostních rizicích. Funkcí tohoto centra byl pověřen Výbor pro ochranu práv advokátů a záruky advokacie NAAU. Telefonická horká linka výboru 067 692 44 43, e-mail: zahistadvocat@gmail.com. Obdobná informační centra doporučila Rada zřídit i v regionech.

Zdroj: NAAU
Foto: NAAU

Go to TOP