V Písku zahájí provoz první Probační dům pro podmíněně propuštěné z vězení

V Městské knihovně Písek se koncem minulého týdne uskutečnilo druhé veřejné slyšení s občany města k píseckému Probačnímu domu, který zahájí provoz v prosinci. Bude nabízet zázemí pro vybrané lidi podmíněně propuštěné z vězení. Jde o první zařízení tohoto druhu v Česku, jeho objekt se nachází na pozemcích v majetku státu.


„Jde o zařízení, kde by měli klienti získat návyky, které například ve výkonu trestu ztratili nebo je před tím ani neměli. Musí se naučit o sebe postarat, sehnat si zaměstnání a do něj pak pravidelně chodit. Tento projekt funguje v řadě jiných zemí a významně se díky tomu daří minimalizovat recidivu klientů,“
řekl mluvčí Probační a mediační služby MgA. Martin Bačkovský.

Ministerstvo spravedlnosti před časem vypracovalo koncepci, která má zavést intenzivnější přípravu na pobyt na svobodě. Podle ní by probační domy poskytovaly vězňům základní servis. Například by jim úředníci pomohli s řešením problémů, které nejvíce ovlivňují recidivu, tedy s dluhy, sháněním práce a s bydlením.

Kapacita Probačního domu v Písku bude 16 míst. Klienti zde budou moci zůstat nejdéle půl roku. Podle Bačkovského musí adepti na umístění v Probačním domě splnit řadu kritérií. „Soud určí, jestli jsou pro toto zařízení vhodní. Navíc budeme v tomto ohledu spolupracovat i s vězeňskou službou, od níž budeme mít informace o jednotlivých zájemcích. Skutečně to nebude fungovat tak, že kdokoliv propuštěný z vězení přijede do Písku, zazvoní na zvonek a bude pro něj připravené místo,“ řekl mluvčí.

Klienti Probačního domu podle něj budou muset mimo jiné dodržovat určený režim. Například budou mít zakázáno užívat alkohol nebo jiné návykové látky.

Starosta Písku JUDr. Ing. Michal Čapek řekl, že k projektu nemá negativní postoj. „Jako advokát mohu občany města uklidnit, že podmíněné propuštění z vězení není nic automatického a jedná se o dost složitý proces, kdy musí vězeň splnit řadu podmínek. U spousty lidí přitom panuje představa, že každého ve vězení po polovině trestu propustí, ale skutečnost je jiná,“ uvedl.

Dodal, že jinak město nemá s projektem nic společného, protože Probační dům stojí na pozemku ve vlastnictví státu. „Ale z mého pohledu je to dobrá myšlenka. Myslím si, že je lepší, když zde budeme mít 16 klientů v Probačním domě, než když bude po Písku volně pobíhat 80 propuštěných vězňů,“ řekl Čapek.

Zdroj: ČTK
Foto: Probační a mediační služba

Go to TOP