Volit prezidenta budou zřejmě moci i lidé izolovaní kvůli onemocnění covid-19

Lidé, kteří budou v době prezidentské volby v lednu příštího roku v izolaci kvůli nemoci covid-19, by měli dostat možnost hlasovat, řekl premiér prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. Návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách a o změně některých zákonů (zákon o zvláštních způsobech hlasování ve volbách) schválila dne 2. listopadu vláda na svém řádném zasedání. Zvláštní způsoby hlasování z auta či do přenosné schránky se uplatnily již v roce 2020 v senátních a krajských volbách a při volbách do Poslanecké sněmovny v loňském roce.

 

První kolo prezidentských voleb se bude konat 13. a 14. ledna příštího roku. Podle premiéra Fialy se při něm uplatní všechny zvláštní způsoby, které se využívaly kvůli nemoci covid-19 v předchozích letech. Jde o drive-in hlasování z auta či hlasování do přenosných schránek, s nimiž za lidmi v karanténě přijdou speciálně vybavení volební komisaři. Podobnou možnost měli i lidé, kteří byli v karanténě v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb.

Předseda vlády věří tomu, že nenastane situace, kdy by v izolaci byly tisíce občanů, vláda chce ale být připravená na všechny scénáře. „Proto jsme preventivně přijali toto opatření,“ řekl Petr Fiala. Podle vicepremiéra Mgr. Bc. Víta Rakušana chce vláda připravit do budoucna obecný předpis, který by neřešil jen onemocnění covid-19 a jednotlivé volby, ale zabýval se různými typy onemocnění i voleb.

Vláda v září čelila kritice, že nezajistila hlasování pro nemocné covidem-19 v letošních komunálních volbách. Hájila se tím, že při volbách, kdy jsou odlišné volební lístky v jednotlivých městech a obcích, by byl sběr hlasů příliš složitý. Podle Víta Rakušana prezidentská volba naopak hlasování zvláštními způsoby umožňuje díky tomu, že jsou stejné volební lístky v celé zemi a systém je jednodušší.

V loňském roce hlasovalo z auta 1 600 voličů, do přenosné volební schránky odevzdalo hlas dalších zhruba 1 200 voličů. Voliči v karanténě měli možnost hlasovat na 82 drive-in stanovištích, nejčastěji na parkovištích nebo v areálech státních institucí.

V roce 2020 bylo pro hlasování z auta připraveno 78 hlasovacích míst, dvě z nich v Praze kvůli senátním volbám, zbylé po jednom v každém okrese. V každém z krajů přijelo hlasovat v průměru 250 lidí. Voliči raději využili možnost hlasovat do přenosné volební schránky, kterou jim přivezli volební komisaři.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP