Advokáti z oboru trestního práva v Anglii a Walesu ukončili po měsíci stávku

Právníci v Anglii a Walesu specializující se na trestní právo dne 10. října odhlasovali ukončení stávky za růst odměn a lepší pracovní podmínky,

Právníci v Anglii a Walesu specializující se na trestní právo dne 10. října odhlasovali ukončení stávky za růst odměn a lepší pracovní podmínky, kterou zahájili před pěti týdny. Podle webu stanice BBC přistoupili na 15procentní navýšení mezd, které představil nový ministr spravedlnosti Brandon Lewis.

Protest organizovalo sdružení Criminal Bar Association (CBA), jehož členy je asi 2400 právníků. Stávku zahájili právníci nebo státní zástupci, kteří projednávají případy u soudů. V britském právním systému se nazývají barristers. Kromě toho existují také „solicitors“, kteří jako právní zástupci svým klientům radí mimo soud.

Nepřetržitou stávku zahájili 5. září, menší protestní akce ale organizovali už od dubna.

Stávky způsobily zdržení v projednávání stovek případů. V Anglii a Walesu je nyní na čekací listině rekordních asi 60 000 případů. Některé z nich čekají na slyšení u soudu až dva roky, uvedla BBC.

Předsedkyně asociace CBA Kirsty Brimelowová uvedla, že právníci doufají v nový vztah s vládou. Současná nabídka vlády, jejíž přijetí si právníci dnes odhlasovali, ale přichází podle Brimelowové pozdě. „Přijímáme ji na základě předpokladu, že (změny) budou zrealizovány. V opačném případě bude CBA znovu hlasovat o obnovení stávky,“ varovala.

Ministr spravedlnosti Lewis řekl, že je rád, že se barristers rozhodli vrátit do práce. „Od chvíle, kdy jsem tuto pozici před pěti týdny převzal, bylo mojí prioritou tuhle stávku ukončit a zkrátit tak čekací doby pro oběti trestných činů,“ řekl ministr.


Zdroj: ČTK
Foto: Lawsociety.org.uk

Go to TOP