Právníci z oboru trestního práva v Anglii a Walesu zahájili rozsáhlou stávku

Právníci v Anglii a Walesu, kteří se specializují na trestní právo, dne 5. září zahájili avizovanou časově neomezenou stávku za růst odměn a lepší pracovní podmínky. Protest organizuje sdružení Criminal Bar Association (CBA), jehož členy je asi 2400 právníků. Dnešní stávka je podle stanice BBC vyústěním sporů a menších protestních akcí, které začaly už na jaře.

Stávku zahájili advokáti nebo státní zástupci, kteří projednávají případy u soudů. V britském právním systému se nazývají barristers. Kromě toho existují také solicitors, kteří jako právní zástupci svým klientům radí mimo soud.

Barristers opakovaně stávkovali už ke konci června, kdy nepřijímali nové případy. CBA požaduje zvýšení platů o 25 procent pro obhájce, kteří jsou obžalovaným přiděleni soudem. Ministerstvo spravedlnosti ohlásilo zvýšení o 15 procent od konce září. To ale CBA odmítá, protože nabídka neplatí pro stávající projednávané případy, proto bude trvat ještě roky, než se zvýšení skutečně projeví.

Náměstkyně ministerstva spravedlnosti Sarah Dinesová protest označila za nezodpovědný. Právníci reagují tvrzením, že jsou to naopak oni, kdo mají obavy o budoucnost justice.

Na úterý 6. září jsou naplánovaná shromáždění před budovou nejvyššího soudu v Londýně (na snímku) a dalšími soudy v Cardiffu, Manchesteru, Birminghamu, Bristolu a Leedsu.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP