MF chce posunout termín pro daňová přiznání a úhradu daně kvůli koronaviru

Ministryně financí Alena Schillerová se chystá posunout termín pro odevzdání daňového přiznání u daně z příjmu a úhradu daně drobným podnikatelům a fyzický osobám o tři měsíce. Dodala, že tak chce ulevit drobným podnikatelům a malým firmám v situaci související s koronavirem. První termín pro odevzdání daňového přiznání a úhradu daně je 1. dubna. V případě využití služeb daňového poradce je to 1. červenec.

„Navrhnu odložení přiznání daně z příjmu. Udělám to formou, že prominu plošně sankce včetně i správních poplatků, což je v mé kompetenci. Ráda bych stabilizační balíček představila příští týden,“ uvedla ministryně.

Dále Schillerová připravuje balíček opatření ohledně spuštění třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET) od prvního května. Ta by se měla týkat všech podnikatelských činností, které dosud tržby neevidovaly. Podle ministryně sice není možné ze zákona odložit start třetí a čtvrté vlny EET, MF se ale podle ní může zavázat, že kontrolní činnost ze strany finanční a celní správy bude po dobu tří měsíců benevolentní a že nebudou padat sankce.  Vyplývá to z hlavních opatření tzv. liberačního balíčku, které dnes na internetu zveřejnilo ministerstvo financí.

Na schůzce s podnikatelskými svazy ve čtvrtek chce Schillerová také řešit otázku splatnosti daně z přidané hodnoty a platbu sociálního pojištění. DPH za únor je splatná 25. března, a proto se musí tato otázka podle Schillerové vyřešit rychle. Podnikatele podle ní požadují i odložení splatnosti sociálního pojištění. To je ovšem v kompetenci ministerstva práce a sociálních věcí a podle Schillerové zatím není jasné, zda je odklad ze zákona možný.

 

Ministryně financí již má kontury stabilizačního balíčku, chce ho projednat se zástupci podnikatelů a komor, aby vyslechla jejich názory a zvážila je. Poté jej příští týden hodlá představit.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP