Lhůta pro zpochybnění komunálních voleb končí, krajské soudy řeší stížnosti

Desetidenní lhůta, v níž bylo možné u správních soudů zpochybnit výsledky voleb do obecních zastupitelstev, dnes, 7. října, skončí. Stížnosti na druhé kolo senátních voleb bude Nejvyšší správní soud přijímat do 14. října. Krajské soudy v případě komunálních voleb obdržely i tentokrát desítky stížností.

 

Ústecký krajský soud obdržel návrh na neplatnost hlasování v komunálních volbách v obci Loučná pod Klínovcem. Policie řeší podnět o umělém navyšování počtu obyvatel v Loučné. Už dříve dostal soud tři stížnosti v souvislosti s volbami. Podnět o umělém navyšování počtu obyvatel řeší policie také z Moldavy v Krušných horách.

Soud nejprve zhodnotí, zda jde skutečně o volební stížnost a zda jí něco nechybí. Mluvčí krajského soudu JUDr. Veronika Suchoňová řekla, že dvacetidenní lhůta na vyřízení návrhu běží ode dne jeho podání v případě, že není vadný. „Pokud soud zjistí nějaké procesní vady, vyzve navrhovatele k doplnění a doba se počítá až od podání doplněného návrhu,“ uvedla Suchoňová.

Podnět ohledně voleb v ústeckém obvodě Severní Terasa podalo Ústecké fórum občanů. Soud přijal také podnět z Lomu na Mostecku a Rokle na Chomutovsku.

Před čtyřmi lety krajský soud přijal 26 podnětů v souvislosti s volbami, jeden z nich se týkal Moldavy. Opakovat volby nikde nenařídil. V minulosti se v Ústeckém kraji opakovaly kvůli kupčení s hlasy volby v Bílině, Chomutově či Krupce na Teplicku.

 

Krajský soud v Brně přijal v souvislosti s komunálními volbami zatím zhruba desítku stížností. Dvě z nich už odmítl, ke třem nebude přihlížet. Stížnosti se týkají například voleb v obci Svojkovice na Jihlavsku, dvě stížnosti se týkají i voleb v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku nebo v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku, k soudu zatím dorazily dvě, dále třeba na volby v Lednici na Břeclavsku, Velkých Němčic na Břeclavsku či ve Hrotovicích na Třebíčsku.

V obecních volbách před čtyřmi lety brněnský soud přijal zhruba 30 návrhů na neplatnost. Dvě desítky stížností byly na volby v obcích spadajících pod Jihomoravský kraj, zbylé se týkaly obcí Vysočiny, Zlínského a Olomouckého kraje.

 

Liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem dostala další dvě stížnosti na komunální volby ve Velkých Hamrech na Jablonecku, celkem jsou tři. Stěžovatelé se domnívají, že byly chybně sečtené hlasy. Liberecký soud kromě Velkých Hamrů zatím nedostal v souvislosti s komunálními volbami stížnost na žádnou jinou obec v jeho působnosti.

Jeden případ kvůli možnému maření voleb řešila v kraji i policie, šlo o nestandardní umístění notebooku v jedné volební místnosti v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Podezření na porušení zákona se v tomto případě nepotvrdilo.

Před čtyřmi lety řešily soudy 18 stížností na komunální volby v Libereckém kraji. Všechny návrhy na zneplatnění voleb tehdy zamítly.

 

Krajský soud v Hradci Králové dostal další dvě žaloby na komunální volby, eviduje jich tak už šest. Jedna z posledních dvou stížnosti se týká Benešova u Semil v Libereckém kraji a druhá Dašic na Pardubicku. „Žádnou z podaných žalob krajský soud dosud neodmítl,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Mgr. Kateřina Podeszwová.

Obce Benešov u Semil s 850 obyvateli a 15 zastupiteli se týkají aktuálně dvě žaloby na komunální volby. Navrhovatel se v první domáhá přepočítání hlasů pro jednoho z kandidátů. Další žaloba na neplatnost volby kandidáta se týká voleb do Zastupitelstva města Dašice, bude ji projednávat pobočka krajského soudu v Pardubicích.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP