Na Slovensku bude referendum o změně ústavních pravidel pro předčasné volby

Na Slovensku se bude konat referendum týkající se zavedení ústavních pravidel pro předčasné volby. Vyplývá to z oznámení prezidentky Zuzany Čaputové. Občané budou rozhodovat o tom, zda změnit Ústavu tak, aby v ní byla nově zakotvena možnost předčasného ukončení volebního období Parlamentu na základě jeho vlastního rozhodnutí nebo po referendu. Ohledně další možné otázky referenda, která se týká bezodkladné demise vlády, se prezidentka Čaputová rozhodla obrátit na slovenský Ústavní soud.

 

Na rozhodnutí Ústavního soudu pak bude podle prezidentky záviset, zda v referendu budou slovenští občané odpovídat jen na první nebo na obě zmíněné otázky.

Podpisy pod petici za vyhlášení referenda s oběma dotazy sbírala opozice, petiční archy s podpisy zhruba 406 000 lidí předala prezidentské kanceláři v srpnu. Úřad hlavy státu po kontrole uznal zhruba 382 000 podpisů; podle Ústavy musí petici za referendum podpořit alespoň 350.000 občanů.

„Jakmile budu mít odpověď Ústavního soudu, vypíšu referendum minimálně s jednou otázkou. S ohledem na to, že jsou tam lhůty, tak to bude nepochybně do konce roku,“ uvedla Zuzana Čaputová.

Někteří ústavní právníci už dříve upozorňovali na to, že otázka o demisi vlády na základě referenda, je patrně protiústavní. Sbíraní podpisů pod petici začalo ještě před tím, než nynější vláda přišla o většinu ve sněmovně, a to kvůli odchodu liberální strany Svoboda a Solidarita ze čtyřčlenné vládní koalice.

Pro platnost výsledku referenda je podle slovenské Ústavy nezbytná účast většiny oprávněných voličů. Tuto podmínku splnilo v zemi jen jedno z osmi dosavadních celostátních referend, a to hlasování o vstupu Slovenska do EU.

Slovenská opozice už dříve usilovala o předčasné parlamentní volby a v této souvislosti podpořila i další petici za referendum o nových volbách, jehož vypsání ale loni zablokoval Ústavní soud.

Ústavní soud tehdy rozhodoval rovněž na podnět Zuzany Čaputové – podle jeho pohledu by nejprve musela být změněna Ústava tak, aby bylo možné konání předčasných parlamentních voleb dosáhnout právě například v referendu.

K takové úpravě Ústavy dosud nedošlo, změnit to může právě nově navrhované referendum.

Prezidentka Čaputová už při zdůvodnění svého rozhodnutí řekla, že očekává vlnu útoků i lží o tom, že referendum zmařila. Označila to za hloupost. Podle Ústavy se hlava státu může obrátit na Ústavní soud, aby posoudil, zda je předmět referenda v souladu s Ústavou a ústavními zákony.

V minulosti slovenská sněmovna opakovaně rozhodla o zkrácení svého volebního období ústavním zákonem, což vedlo k vypsání předčasných voleb. Tato rozhodnutí tehdy Ústavní soud neprozkoumával.

Opozice navrhovala spojit referendum s komunálními volbami, které se budou v zemi konat 29. října 2022. Podle Zuzany Čaputové ale tento termín nelze stihnout, protože zmíněná petice byla jejímu úřadu doručena pozdě.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP