Prezidentka SR se sešla s kandidáty na ministry, MSp má vést předseda SAK  

Slovenská prezidentka Mgr. Zuzana Čaputová hovořila 12. září s kandidáty na nové ministry slovenské vlády po demisi čtyř členů kabinetu za stranu Svoboda a Solidarita, která odešla do opozice.


„Jednala jsem se třemi kandidáty na ministerské posty a jsem připravena jednat velmi rychle. Je třeba, aby tak důležité resorty (hospodářství, spravedlnosti a školství – pozn. redakce) měly své šéfy,“
řekla prezidentka Čaputová k dalšímu postupu ohledně výměnu ministrů.

Předseda SAK na loňském 8. sněmu ČAK vyzdvihl výbornou dlouholetou spolupráci obou komor a předal za ni expředsedovi ČAK JUDr. Vladimíru Jirouskovi ocenění.

Na nového ministra spravedlnosti navrhl premiér Ing. Eduard Heger šéfa Slovenské advokátní komory JUDr. Viliama Karase, PhD.

 

Českou advokátní komoru těší, že právě bratislavský advokát a předseda SAK JUDr. Viliam Karas je kandidátem na nového ministra spravedlnosti Slovenské republiky, protože zná jeho dosavadní práci, oceňuje jeho zkušenosti, morální vlastnosti i odbornou kvalifikaci. Obě komory a jejich přední představitele totiž spojují velmi úzké a přátelské vztahy, účastní se společných akcí, jakými jsou sněmy jednotlivých komor, letošní obnovený Sjezd českých právníků a další setkání.

A protože komory řeší obdobné problémy advokacie ve svých zemích, jednou ročně organizují společné zasedání představenstev ČAK a SAK. Letos v červnu na něm projednali množící se případy kriminalizace výkonu poskytování právních služeb, včetně zneužívání operativní techniky ke zjišťování informací, které jsou předmětem zákonné mlčenlivosti advokáta. Čeští a slovenští kolegové si v této souvislosti vyjádřili vzájemnou solidaritu a plnou podporu všem advokátkám a advokátům, kteří poctivým výkonem svého povolání usilují o důslednou ochranu principů právního státu.

„V dobách, kdy jsou přijímány zásadní legislativní návrhy a změny, které mají velký vliv na advokacii, je důležité, aby zazníval odborný a hrdý hlas advokacie založený na našich hodnotách. Advokátní komora musí být aktivním účastníkem těchto změn a diskusí,“ uvedl Viliam Karas, který dělá vše pro obranu nezávislého výkonu advokacie.

Redakce AD
Foto: ČAK; SAK

 

Go to TOP