ESLP odsoudil Polsko za pokus umlčet soudce

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku odsoudil Polsko za to, že se „pokusilo umlčet“ soudce, který otevřeně kritizoval kontroverzní soudní reformu, informovala o tom agentura AFP. Části polské soudní reformy jsou už několik let centrem sporu mezi Varšavou a Evropskou komisí.

 

„Řada opatření přijatých proti Waldemaru Žurkovi… měla za cíl zastrašit ho kvůli jeho názorům, které vyjádřil ve prospěch právního státu a nezávislosti soudnictví,“ uvedl Evropský soud pro liská práva v prohlášení.

Podle ECHR tím Polsko porušilo článek 6.1 (právo na přístup k soudu) a článku 10 (svoboda projevu) Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Nařídil proto Varšavě zaplatit stěžovateli 25 000 eur (asi 618 000 korun).

Případem polského soudce Waldemara Žurka se ovšem v loňském roce zabýval i Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku. Žurek se na něj obrátil poté, co byl v roce 2018 proti své vůli přemístěn z jednoho oddělení regionálního soudu v Krakově do jiného.

Žurek se před čtyřmi lety se stížností proti tomuto postupu obrátil na polský Nejvyšší soud, jehož fungování upravila kontroverzní justiční reforma. Soudce, kterého jmenoval prezident Andrzej Duda v době probíhajícího sporu o nezávislost soudu, však námitku zamítl.

Soudce Žurek řekl televizi TVN 24, že štrasburský verdikt má pro něj hořkosladkou chuť. „Na jedné straně mne těší, že jsme dokázali, že máme pravdu. Ale musel jsem vystoupit proti vlastnímu státu, a to je hořké,“ vysvětlil. „Je to bezprecedentní situace, že polský soudce musí u evropského soudu dokazovat, že stát pravidelně porušuje Úmluvu (o lidských právech),“ řekl. Zvažoval prý, zda se má vůbec do soudní pře pustit. „Ale nebyla to moje věc, ale věc milionů občanů, a ti chtějí mít právo na nezávislý soud, na který nejsou žádné politické tlaky,“ zdůraznil Waldemar Žurek.

 

Zdroj: ČTK, ESLP
Foto:  canva.com

Go to TOP