Krachy dodavatelů a růst cen energií urychlily změnu legislativy

Novela energetického zákona, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu předkládá vládě, má zkrátit záchranný režim dodavatele poslední instance (DPI) u elektřiny a plynu ze současných šesti měsíců na polovinu. Novelu, která prošla připomínkovým řízením, má vláda projednat 25. května, ve Sněmovně by se pak měla projednávat zrychleně ve stavu legislativní nouze, protože s její platností se počítá už od 1. června. Vyplývá to z vládních materiálů.

 

V současnosti trvá režim DPI šest měsíců. Za tu dobu si musí zákazník, jehož předchozí dodavatel mu přestal dodávat energie, najít nového dodavatele a uzavřít s ním smlouvu. Po uplynutí půlroční lhůty se zákazník dostává do neoprávněného odběru a hrozí mu odpojení od energií.

I to by měla novela energetického zákona změnit. Pokud zákazník, který skončil v DPI, nově během tří měsíců nezmění dodavatele a bude za dodávku elektřiny a plynu v režimu DPI řádně platit, vznikne mu po uplynutí tříměsíční lhůty závazek na dobu neurčitou právě u dodavatele poslední instance. Dodavatel o tom zákazníka informuje prostřednictvím dopisu zaslaného na adresu zákazníka.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie, Pražská energetika a ČEZ Prodej. U plynu pak E.ON Energie, Pražská plynárenská a innogy Energie.

V režimu DPI skončilo loni v polovině října na 900 tisíc bývalých klientů skupiny Bohemia Energy. Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončila v Česku od loňského podzimu už zhruba dvacítka dodavatelů. Institut DPI byl podle důvodové zprávy materiálu v tomto rozsahu použit poprvé.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.cz

 

Go to TOP