Ruští poslanci přijali zákony, podle nichž se nebudou plnit rozsudky ESLP

Ruští poslanci dne 7. června 2022 rovnou ve druhém a třetím čtení schválili balík zákonů, podle kterých se v Rusku nebudou plnit rozhodnutí Evropského soud pro lidská práva (ESLP) přijatá po 15. březnu letošního roku, kdy Rusko ohlásilo odchod z Rady Evropy, pod níž štrasburský soud spadá. Schválené zákony vyžadují ještě přijetí v horní komoře ruského parlamentu a podpis prezidenta.

 

Poslanci v balíku zákonů rovněž schválili, že se bude odškodnění, které nařídil soud, napříště vyplácet pouze v rublech a pouze na účty v ruských bankách. Peněžní odškodnění smí generální prokuratura vyplácet do 1. ledna 2023 a příští rozsudky Evropského soudu pro lidská práva nebudou důvodem ke změně rozhodnutí ruských soudů.

Rada Evropy (RE), která dohlíží na stav demokracie a lidských práv ve více než čtyřech desítkách členských zemí, 16. března oznámila, že kvůli invazi na Ukrajinu vyloučila Rusko. Výbor ministrů RE v prohlášení uvedl, že Ruská federace přestává být po 26 letech členskou zemí organizace.

Rusko se členem Rady Evropy, která nijak nesouvisí s Evropskou unií, stalo v roce 1996. Jeho odchod z této organizace mimo jiné znamená, že nebude vázáno Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv. Ukončení ruského působení v Radě Evropy totiž znamená odchod ze všech jejích mechanismů, včetně Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Na ten je obecně možné se obracet se stížností poté, co jednotlivci vyčerpali všechny vnitrostátní opravné prostředky. Jednotlivci, kteří si stěžují na porušení svých práv, se tedy musí nejprve obrátit na soudy dané země, a to včetně tribunálů nejvyšších. Podle agentury AFP je Rusko zemí, jejímiž kauzami se soud ve Štrasburku zabývá nejčastěji.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP