Airbnb navrhuje zavést regulaci pronájmů, podle MMR to mělo být dřív

Společnost Airbnb, zaměřená na rezervace krátkodobého ubytování, navrhuje zavedení systému k regulaci pronájmů. Poskytovatelé by měli u on-line nabídek povinnost zveřejňovat své identifikační číslo (IČO). Systém by společnost chtěla vytvořit ve spolupráci s hlavním městem Prahou a českou vládou.

Airbnb s návrhem přichází podle Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) až v době, kdy je zjevné, že k přijetí legislativních opatření k regulaci takzvaného sdíleného ubytování nepřikročí jen jednotlivé země, ale budou nastavena na úrovni Evropské unie. Systém společnost mohla zavést už dávno.

Krátkodobé ubytování především v centru Prahy čelí dlouhodobě kritice místních obyvatel, městských částí a Magistrátu kvůli tomu, že se podle nich obytné domy z velké části mění na hotely. To podle kritiků vede k omezení běžného bydlení a narušuje klid ostatních obyvatel bytových domů. Větší prostor pro regulaci pro samosprávy v posledních letech prosazuje vedení hlavního města.

„Chceme spolupracovat s Prahou a českou vládou na podpoře odpovědného cestování způsobem, který je nejlepší pro místní komunity. Podporujeme dobrovolné uvádění identifikačního čísla na všech ubytovacích platformách v České republice, abychom městům pomohli zajistit prosazování místních předpisů,“ uvedl Vladimír Beroun, manažer veřejné politiky pro střední a východní Evropu ve společnosti Airbnb.

Navrhovanými opatřeními mohla Airbnb přispět k transparentnímu poskytování ubytovacích služeb dříve, ne až v době, kdy snahu o právní regulaci podporuje řada států EU. MMR v současné době intenzivně pracuje na právní úpravě, která v souladu s programovým prohlášením vlády prosadí jasná a vymahatelná pravidla týkající se poskytování takzvaného sdíleného ubytování. Vládní návrh by měl být podle současných předpokladů resortu předložen letos na podzim.

Prostřednictvím rezervačních portálů Airbnb, Booking, Expedia Group a Tripadvisor se podle posledních dostupných údajů v roce 2020 v ČR uskutečnilo 3,6 milionu přenocování. Na cizince z toho připadlo asi 57 procent, zbytek představovalo ubytování Čechů. Nejvíce bylo sdílené ubytování využíváno v Praze, na kterou připadlo 44 procent.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP