Rozhodnutí soudů naznačují, že násilí na ženách je v ČR docela levné

Zhruba 80 procent obětí násilí na ženách neobdrží v trestním řízení žádné odškodnění. Vyplývá to z průzkumu, který zpracovala společnost proFem ze vzorku pravomocných rozsudků vydaných v letech 2019 a 2020. Tři čtvrtiny obětí se totiž vůbec neodhodlají o odškodnění požádat, další pak se svým nárokem neuspějí u trestního soudu, uvedly ve čtvrtek 17. března zástupkyně společnosti proFem.

 

Organizace si podle zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádala celkem 556 rozsudků 72 českých krajských a okresních soudů. Verdikty se týkaly 611 ženských obětí. V 313 případech se na nich pachatelé dopustili znásilnění, v 216 domácího násilí a ve 122 případech stalkingu, tedy nebezpečného pronásledování.

Odškodnění lze přiznat jen tehdy, pokud to oběť navrhne. Zhruba každá pátá oběť z těch, které se na trestní soudy obrátily, neuspěly a rozsudek je odkázal do občanskoprávního řízení. „Odkaz do civilu se v zásadě rovná zamítnutí nároku. Z praxe víme, že oběti do civilního řízení nepokračují. Nechtějí to protahovat, chtějí to už mít za sebou,“ podotkla právnička Mgr. Petra Sýkorová.

Podle Veroniky Ježkové z proFemu řada soudců odkazuje oběti do občanskoprávního řízení rovnou, protože si nechtějí trestní řízení prodlužovat.

Mezi důvody, proč se oběti na trestní soud vůbec neobrátí, uvedla organizace proFem například to, že policie oběť řádně nepoučí o jejích právech nebo že oběť nemá žádné či kvalitní právní zastoupení zmocněncem. Další ženy odrazuje komplikovanost řízení – třeba náklady, které je nutné vynaložit na případné znalecké posudky. Ježková k tomu uvedla, že nemajetková újma v podobě zásahu do přirozených práv se posudkem dokládat nemusí, což podle ní soudy často nevědí.

Oběti, které u trestního soudu uspěly, průměrně žádaly 258 984 korun za majetkovou újmu a 284 536 korun za újmu nemajetkovou. Soudy jim v průměru přiznaly zhruba polovinu – 126 253 Kč a 141 081 Kč. Polovina z těchto žen se ale domohla částky nižší než 70 000 korun. „Systém nám říká, že násilí na ženách je docela levné,“ poznamenala k tomu Sýkorová.

Společnost proFem zmínila také to, že i když odškodné soud oběti přizná, může pro ni být náročné až nemožné peníze reálně vymoci od pachatele. Je na její iniciativě, aby si zajistila případnou právní radu či aby podala exekuční návrh, dodala.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP