Advokát Koudelka je připraven znovu se kvůli opatřením obrátit na NSS

Advokát doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D., je připraven znovu se obrátit na Nejvyšší správní soud, pokud dospěje k závěru, že nové mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které dne 23. dubna schválila vláda, odporuje čtvrtečnímu verdiktu NSS. „Udělal bych to bezodkladně,“ uvedl s tím, že se během víkendu seznámí s obsahem opatření. Podle některých odborníků respektovala vláda rozsudek NSS, který celé dosavadní opatření zrušil, jen částečně, a některá ustanovení nadále odporují právnímu názoru soudu.

„Vláda vydala znovu stejné restrikce služeb a maloobchodu, v přímém a zjevném rozporu se čtvrtečním rozsudkem NSS,“ uvedl na twitteru právník JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.

Pandemický zákon umožňuje prostřednictvím mimořádného opatření omezit činnost provozoven obchodu a služeb nebo stanovit podmínky pro jejich provoz. Nejvyšší správní soud ve čtvrtek řekl, že není přípustné, aby ministerstvo obcházelo absenci zmocnění pro zákaz určité činnosti stanovením takových podmínek, které v důsledku způsobí nemožnost danou činnost vykonávat. „Například že fakticky zakáže výkon podnikání v podobě poskytování služeb veřejnosti tím, že veřejnosti zcela zakáže přítomnost v provozovně nebo pro ni předepíše nesplnitelné podmínky,“ stojí v rozsudku.

Aktualizované mimořádné opatření znovu pro některé služby a obchody „zakazuje přítomnost veřejnosti“ v provozovnách. Opatření zároveň stanovuje řadu výjimek. Advokát Koudelka řekl, že se s novým obsahem zatím detailně neseznámil, ale už má signály, že je znovu problematický.

Nové opatření bude účinné od pondělí. Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček uvedl, že přetrvávající omezení maloobchodního prodeje a poskytování služeb není v rozporu s rozhodnutím NSS a že soud se obchodem a službami kromě jedné vedlejší poznámky ve svém verdiktu nezabýval.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP