V Karlových Varech koordinuje pomoc uprchlíkům z Ukrajiny advokát R. Němec

V Karlových Varech se již připravují na vlnu uprchlíků z Ukrajiny. Podle advokáta JUDr. ICLic. Ronalda Němce, Ph. D., který zde pomoc

V Karlových Varech se již připravují na vlnu uprchlíků z Ukrajiny. Podle advokáta JUDr. ICLic. Ronalda Němce, Ph. D., který zde pomoc koordinuje, není primárním problémem, jak do naší republiky ukrajinské ženy a děti dovézt, ale jak jim zajistit nejbližší budoucnost.


„Ti, co k nám přicházejí, se v dohledné době na Ukrajinu nevrátí. Je třeba jim pomoci se integrovat. To znamená myslet na to, že budou potřebovat lékaře, malé děti školku a větší školu. Rodiče zas nějakou práci. A to nejen proto, aby do systému přispívali, ale předně, aby si vážili sebe sama a nemysleli na hrůzy v jejich zemi,“
vyzval Němec a se svojí výzvou oslovil i některé regionální politiky.

Ronald Němec zároveň založil email vary.pomahaji@seznam.cz, kam se může ozvat s nabídkou každý, kdo chce pomáhat. „Jakmile to bude aktuální, budeme dárce kontaktovat. Je lepší být připraven než zaskočen,“ dodává Němec. „Jsou to uprchlíci. Vystrašení, bez oblečení, možná nemocní. Neznají jazyk, nemají peníze, hračky ani přátele. Jako Karlovarák vím, že srdce obyvatel Karlovarského kraje je velmi široké, protože většina z nás přišla do kraje po roce 1945 a ví, co je to přijít s málem. A jak potřebné je dobré a laskavé slovo a pomoc. Proto jsem oslovil přes WhatsApp více jak 150 lidí, zda by byli ochotni pomoci či mohli poskytnout přístřeší. Reakce byly fantastické,“ řekl Ronald Němec s tím, že ale nejde jen o ubytování v prvních dnech, ale i o další život.

Připraveni jsou ale i další advokáti, kteří chtějí pomoci Ukrajincům přicházejícím do České republiky tím, co umějí nejlépe, tedy právní pomocí. Seznam, do něhož se hlásí stále další a další dobrovolníci a který je k dispozici na webu ČAK, se utěšeně rozrůstá každou hodinou. Díky vám všem za pomoc, ochotu a solidaritu!


Redakce AD; idnes.cz
Foto: archiv Ronalda Němce

Go to TOP