Polsko požádalo EK, aby nevymáhala pokuty za disciplinární komoru

Polsko se obrátilo na Evropskou komisi s žádostí, aby na něm nevymáhala pokuty, které má zaplatit kvůli porušování nezávislosti justice, informovala o tom dne 14. ledna 2022 agentura Reuters. V dopisu z 10. ledna polská vláda tvrdí, že pracuje na rozpuštění kontroverzní disciplinární komory, která se zabývá prohřešky soudců a prokurátorů.

 

Polsko odmítá platit pokutu, kterou mu Soudní dvůr EU vyměřil za to, že okamžitě nezastavilo činnost disciplinární komory. Výše pokuty v současnosti činí okolo 70 milionů eur (1,7 miliardy korun).

Spor o disciplinární komoru je jedním z několika, který EK vede s polskou vládou kvůli justičním reformám zavedeným v uplynulých letech. Podle kritiků je disciplinární komora nástrojem proti soudcům a prokurátorům zpochybňujícím politiku současného kabinetu.

Podle agentury Reuters velvyslanec Polska při EU Andrzej Sadoś v dopisu uvedl, že předsedkyně Nejvyššího soudu rozhodla, že některé případy už disciplinární komoře nebudou předávány. Vláda podle diplomata vede konzultace o návrzích zákonů týkajících se reforem soudnictví. „V takové situaci žádám Komisi, aby pozastavila posílání výzev k zaplacení (pokuty) do doby, než plánované reformy začnou platit,“ napsal Andrzej Sadoś.

Evropská komise tento týden Polsku vzkázala, že pokud odmítne platit pokutu uloženou v souvislosti s disciplinární komorou, může mu strhnout peníze z unijních dotací. Stejně hodlá Brusel postupovat i v případě dolu Turów nedaleko hranic s Českou republikou. Polsko odmítá platit pokutu, kterou má zaplatit za to, že se nepodřídilo rozhodnutí Soudního dvora EU, podle něhož má do dalšího rozhodnutí pozastavit práci v dole.

Soudní dvůr EU loni v létě konstatoval, že polská disciplinární komora, která rozhoduje o postavení soudců a prokurátorů, o jejich trestním stíhání a o případném uvalení vazby, není v souladu s unijním právem. Polská vláda následně oznámila, že činnost orgánu ukončí. Evropská komise ale v září konstatovala, že komora nadále pokračuje v projednávání dříve zahájených případů. Unijní exekutiva proto soud požádala o udělení pokuty. Soudci v Lucemburku na konci října rozhodli, že Polsko bude platit milion eur denně, dokud komoru zcela nezruší.

S odvoláním na zástupce Evropské komise Reuters uvedl, že Polsko je první zemí EU, která se odmítá podřídit rozhodnutím nejvyšší unijní soudní instance a odmítá platit pokuty, jež jí soud za takové chování vyměřil.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP