Startuje 2. série podcastů Politici mezi paragrafy, jejich tvůrci můžete být i Vy!

Exkluzivně pro AD

Seriál podcastů Politici mezi paragrafy, jehož vznik inicioval advokát a místopředseda představenstva ČAK JUDr. Petr Toman, LL.M., se začal vysílat poprvé 22. července a provázel posluchače až do konce prázdnin. Jako hosté pořadu se postupně představili poslanci, kteří významně ovlivňují českou justici a z nichž někteří dokonce aspirovali na post ministra spravedlnosti – byli to Mgr. Marek Benda, Mgr. et Mgr. Jakub Michálek, Mgr. JUDr. Stanislav Polčák, Mgr. Marek VýbornýMgr. Radek Vondráček.

 

Nyní je už dávno po parlamentních volbách, karty jsou rozdány a veřejnost, nejen ta advokátní, může sledovat, jak se části volebních programů věnovaných justici budou v reálu naplňovat. Zdálo by se tedy, že mise byla naplněna… Ale není tomu tak.

„Náš zájem zpovídat poslance a politiky, kteří justici ovlivňují, trvá nadále. Stejně tak trvá potřeba mapovat legislativní scénu a předat kolegům-právníkům i veřejnosti informace o tom, co politická reprezentace připravuje, kam budou směřovat její kroky a jestli budou pro nás, právníky a občany obecně, tím správným směrem,“ přiblížil spoluautor pořadu JUDr. Petr Toman pohnutky, které vedly k dalšímu pokračování podcastů Politici mezi paragrafy, jejichž natáčení startuje ve středu 8. prosince.


Které hosty jste oslovili tentokrát a podle jakých kritérií probíhal výběr?

Hosty jsme vybírali podle stejného klíče jako poprvé – osobnosti, které vystupují na politickém a zároveň legislativním poli. Jako první přijde do studia info.cz ministryně financí v demisi JUDr. Alena Schillerová, Ph.D., o které se všeobecně neví, že vystudovala právnickou fakultu a svoji profesní kariéru i zahájila jako právnička. Pozvali jsme si ji zejména jako poslankyni, která se stala novou předsedkyní Poslaneckého klubu hnutí ANO. A stejně jako byla první ženou v historii České republiky na postu ministryně financí, je zatím také první ženou, kterou v pořadu s kolegou právníkem Mgr. Jaroslavem Kramerem v pořadu přivítáme.


Dalším trojlístkem Vašich hostů budou muži, kteří mají jedno společné – působili nebo stále ještě působí v advokacii…

Je to tak, jako druhého jsme do studia pozvali senátora JUDr. Ing. Zdeňka Hrabu, Ph.D., který pracuje od roku 2004 jako advokát, je předsedou Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury a také místopředsedou Ústavně-právního výboru Senátu, takže je zřejmé, že justici se ve své práci věnuje dnes a denně.
Dalším zpovídaným bude poslanec a kandidát na ministra spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D., který vykonával advokátní praxi již od roku 1996 a působil v advokátní kanceláři Kyjovský, Blažek a kolegové v Brně a také již jednou ministrem spravedlnosti byl. Určitě se ho zeptáme na to, jaké kroky bude mít na Ministerstvu spravedlnosti v plánu teď.

A zatím posledním pozvaným hostem je další adept na ministra – tentokrát pro legislativu JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D. Je do třetice je advokátem – od roku 2008 působí v Třebíčí a Moravských Budějovicích a právní služby poskytuje pod společnou hlavičkou advokátní kanceláře Kovář & Šalomoun. I jeho se zeptáme, co říká na aktuální stav legislativy a položíme mu další otázky.

 

Na Twitteru jste k aktivní spolupráci a zasílání otázek vyzval i odbornou veřejnost, z jakého důvodu?

Chtěli jsem tím dát možnost třeba i kolegům-advokátům aktivně zasáhnout do debat s právními experty, takže se mohou stát „spolutvůrci“ rozhovoru, ale hlavně získat tím odpovědi na otázky, které je opravdu zajímají. Jsme si vědomi toho, že kvůli „profesní slepotě“ nás některé otázky třeba ani nenapadnou… Proto i touto cestou vyzývám kolegy, aby na ak@iustitia.cz posílali své otázky, bez jejichž zodpovězení by žádný z hostů neměl studio opustit.


Budou mít Politici mezi paragrafy i případná další pokračování?

Stejně jako jsem v létě říkal, že není zcela vyloučené natáčení dalších dílů, i dnes nechávám dveře pro případné další hosty otevřené, takže to ukáže čas…

 
Jste opět jedním z moderátorů podcastů, – budete po loňské zkušenosti nějak měnit strukturu rozhovorů?

V zásadě nikoliv, chtěl bych, aby to zvlášť před Vánocemi bylo sice odborné, ale zároveň pohodové povídání. A všichni se budeme snažit, aby posluchači, třeba i díky právě vyhlášené „nápovědě“, získali ty nejzajímavější a nejaktuálnější informace ze současné justice. Jsem rád, mohu ve studiu přivítat a vyzpovídat kolegy – advokáty a tím přispět ke zviditelnění naší profese.


Natáčení podcastů právě začíná, ale kdy si je posluchači budou moci poslechnout?

Určitě to stihneme ještě letos. Stejně jako o dovolených, kdy se vysílala první série, tak i o Vánocích máme obvykle více času na čtení i poslech, tak doufáme, že si tenhle politicko-justiční vánoční dárek posluchači rozbalí.


Vánoční právnický podcast Politici mezi paragrafy bude mít 4 dílů v délce cca jedné hodiny a „naladit“ půjde na https://www.info.cz/podcasty/paragrafy

Redakce AD
Foto: info.cz

Go to TOP