SD EU: Spotřebitelské svazy smějí žalovat Facebook kvůli osobním údajům

V souladu se stanoviskem generálního advokáta Soudního dvora EU Richarda de la Tour ve věci C-319/20 Facebook Ireland zveřejněným dne 2. prosince 2021 mohou organizace na ochranu spotřebitelů žalovat provozovatele internetové sociální sítě Facebook za porušování pravidel na ochranu osobních údajů. Tato žaloba musí být založena na porušení práv, která subjektům údajů vyplývají přímo z obecného nařízení o ochraně osobních údajů.

 

Stanovisko se týká žaloby, kterou na Facebook podal svaz německých organizací na ochranu spotřebitelů VZBV kvůli nakládání s osobními údaji hráčů online her. Německý soud následně v této kauze položil Soudnímu dvoru EU předběžnou otázku, týkající se pravidel EU na ochranu soukromí.

„Členské státy mohou dovolit organizacím na ochranu spotřebitelů podávat zástupné žaloby kvůli porušování ochrany osobních údajů,“ uvedl advokát Soudního dvora EU Richard de la Tour. Dodal, že tyto žaloby se musejí týkat porušení práv vycházejících přímo z pravidel Evropské unie na ochranu soukromí, která jsou známá pod zkratkou GDPR (General Data Protection Regulation).

V souladu se stanoviskem generálního advokáta mohou uvedené organizace podávat žaloby i bez podnětu ze strany osob, kterých se porušení pravidel dotklo, upozorňuje agentura DPA. Pokud bude konečný verdikt SD EU v souladu s advokátovým doporučením (stanovisko advokáta není pro soudce závazné, většinou k němu ale přihlížejí), otevře se podle agentury Reuters cesta k dalším podobným žalobám po celé EU.

Americká společnost Meta Platforms, která je majitelem internetové sítě Facebook, uvedla, že advokátovo stanovisko prozkoumá. Dodala, že vyjasnění právních otázek kolem GDPR považuje za důležité. „Jsme rádi, že Soudní dvůr Evropské unie posuzuje otázky, které tato kauza nastolila,“ prohlásil mluvčí společnosti.

 

Celé znění stanoviska generálního advokáta Richarda de la Tour naleznete ode dne jeho vyhlášení na webové stránce curia.europa.eu ZDE.

 

Zdroj: SD EU
Foto: canva.com

Go to TOP