Slovenská vláda se omluvila za protiprávní sterilizace žen v minulosti

Slovenská vláda premiéra Eduarda Hegera se omluvila za protiprávní sterilizace žen. Příslušné usnesení schválila vláda SR na svém jednání dne 24. listopadu. Slovensko na rozdíl od Česka zatím nepřijalo zákon o odškodnění žen, především z romské menšiny, které byly sterilizovány v období komunistického Československa, ale také v pozdějších letech.

 

Slovenská vláda v prohlášení uvedla, že se omlouvá za sterilizace žen v rozporu s právem a že odsuzuje porušování jejich lidských práv.

„Praktiky předchozího režimu v letech 1966 až 1989 související s reprodukčním chováním žen ze sociálně znevýhodněného prostředí hodnotí vláda jako nepřípustné. Vláda odsuzuje vykonávání sterilizací jako prostředku k regulaci porodnosti sociálně slabších vrstev, které se uskutečňovalo zejména na romských ženách,“ stojí v doprovodném materiálu.

Za politováníhodnou označila slovenská vláda rovněž skutečnost, že v rozporu s právem byly sterilizovány zejména romské ženy ještě také v letech 1990 až 2004, tedy i v období samostatného Slovenska. Bratislava v souvislosti se sterilizacemi Romek prohrála několik sporů u Evropského soudu pro lidská práva, který poškozeným přiznal i odškodné. Šlo o případy, kdy lékaři například nezískali k zákroku potřebný souhlas nebo žena nechápala jeho následky.

Debata o přípravě odškodňovacího zákona na Slovensku začala už dříve. Předseda parlamentního Výboru pro lidská práva a národní menšiny Peter Pollák v létě odhadl, že odškodněno za protiprávní sterilizace by mohlo být kolem 200 žen.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP