Slovensko chystá reformu justice, ta zahrnuje i snížení počtu soudů

Zahájení reforem ve zdravotnictví, justici a vysokém školství na Slovensku, které bude země financovat z unijního mimořádného fondu obnovy, ohlásil dne 4. října 2021 předseda vlády SR Eduard Heger. Některé z připravovaných změn ale zatím nezískaly podporu celé vládní koalice nebo je kritizovali odborníci či samospráva.

 

Slovensko bude moci z fondu obnovy EU čerpat ve formě grantů přibližně šest miliard eur (152 miliard korun), první část sumy ve výši 822 milionů eur (20,8 miliardy Kč) očekává Bratislava v nejbližších týdnech.

„Jdeme dát Slovensko do formy. Máme před sebou reformní podzim, plnění prvních milníků a cílů. Situace v oblastech jako zdravotnictví, justice a vysoké školství je mimořádně vážná a změny jsou nevyhnutelné,“ uvedl Eduard Heger před novináři. Dodal, že jeho cílem je najít shodu na reformách, aby se země posunula kupředu.

Ze zmíněných tří oblastí by nejvíce peněz mělo směřovat do zdravotnictví, které se dlouhodobě potýká kromě jiného s nedostatkem personálu a se zastaralými budovami. „Chceme zlepšit zdravotní péči, je to nejvyšší hodnota. Postavíme nové nemocnice a zrekonstruujeme současné. Nemocnice se budou specializovat,“ uvedl premiér Heger. Reforma počítá s tím, že se některé nemocnice zaměří na chronicky nemocné pacienty na úkor poskytování akutní péče nebo vykonávání některých zákroků. Podle Ministerstva zdravotnictví by však nemělo docházet k rušení zdravotnických zařízení.

Návrh na reformu justice počítá kromě jiného se snížením počtu okresních i krajských soudů a s vytvořením samostatného správního soudnictví. Plán na vytvoření nové soudní mapy a zavedení nové specializace soudů ale kritizovala část soudců i samospráva.

Premiér Heger ohlásil změny i v oblasti vysokého školství. Jejich cílem je zvýšení kvality vzdělávání a přilákání studentů ze zahraničí na Slovensko. V minulosti tisíce Slováků využily možnost studovat v zahraničí, mnoho z nich se přihlásilo na univerzity v Česku.

Slovenský plán obnovy počítá se změnami v pěti základních oblastech, a to ve vzdělávání, dále konkurenceschopnosti a inovací, takzvané zelené ekonomice, zdravotnictví a digitalizaci.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP