S mentorem přes Rubikon: Projekt podpořil 165 lidí na cestě z vězení

Projekt neziskové organizace RUBIKON Centrum s názvem S mentorem přes Rubikon pomohl připravit na propuštění 165 odsouzených z 5 zapojených věznic. Na sto klientů a klientek pokračovalo ve spolupráci i na svobodě, v integraci do společnosti je podporovali odborní poradci a poradkyně, ale také v projektu vyškolení mentoři a mentorky. Pomáhali jim se zajištěním bydlení a základních materiálních potřeb, hledáním zaměstnání a upevněním pracovních návyků, rozvojem rodinných a sociálních vztahů, řešením finanční situace, péčí o fyzické a psychické zdraví, ale i s volným časem a osobním rozvojem. Svým unikátním know-how přispěl norský partner projektu – organizace Wayback, tvořená výhradně lidmi s trestní minulostí.

 

Paní Radka do projektu vstoupila ve Věznici Světlá nad Sázavou, kde si odpykávala trest na specializovaném oddělení pro matky s dětmi. Celý výkon trestu měla možnost strávit v nepřetržitém kontaktu se svou tehdy ani ne dvouletou dcerou a nejpalčivějším problémem pro ni bylo bydlení. „Věděla jsem, že když si hned po propuštění nezajistím dostatečně důstojné ubytování, hrozí, že si dceru nebudu moct ponechat v péči,“ svěřuje se paní Radka. Její mentorka navazuje: „Proto jsme se hned po několika úvodních schůzkách s klientkou soustředily na získání bytu do pronájmu. Povedlo se a k žádosti o podmíněné propuštění jsme mohli paní Radce dát pevný příslib konkrétního bydlení. I když nám ji pak propustili nečekaně brzy, tým skvěle zafungoval, a ještě v den propuštění jsme Radku mohli nastěhovat do nového domova. Být u toho, jak s malou Sylvinkou v náručí odemyká dveře bytu, pro mě byla jedna z nejhezčích chvilek v RUBIKONu.“

Když se tak vyřešila její hlavní starost s bydlením, mohla se paní Radka soustředit na výchovu mladší dcery a obnovení vztahu s tou starší. Zodpovědně spolupracuje s OSPOD, Probační a mediační službou i s adiktologií. Úspěšně také prošla výběrovým řízením u jednoho ze zaměstnavatelů, kteří s RUBIKON Centrem spolupracují, takže až půjde její dcera do školky, může paní Radka nastoupit do práce.

Projekt S mentorem přes Rubikon přinesl desítky podobných příběhů klientů a klientek, kterým se díky včasné a cílené podpoře podařilo překonat překážky na cestě z vězení zpět do společnosti.

Více o projektu S mentorem přes Rubikon ZDE.

 

Zdroj: Rubikon Centrum, z. ú.
Ilustrační foto: Jan Jirkovský

 

Go to TOP