Slovenský parlament prodloužil nouzový stav do 19. března

Také slovenský parlament začal 24. února odpoledne jednat o udělení souhlasu s prodloužením nouzového stavu, o kterém na začátku února rozhodl kabinet premiéra Igora Matoviče v souvislosti s trvající koronavirovou nákazou. Poslanci o něm hlasovali nakonec až v pátek 26. února, potvrdili dřívější rozhodnutí vlády a tím do 19. března prodloužili v zemi nouzový stav.

V praktickém životě obyvatel Slovenska se stav nouze projevuje hlavně zákazem shromažďování více než šesti osob a výrazným omezením volného pohybu. Obě opatření zavedla vláda právě díky nouzovému stavu, který také umožňuje úřadům jednodušší nákupy potřebného materiálu či zajištění provozu zdravotnických zařízení.

„Vláda přichází už podruhé na půdu parlamentu, aby poslance požádala o prodloužení nouzového stavu. Vláda si uvědomuje, že nouzový stav předpokládá možnost výrazně zasáhnout do práv a svobod lidí. Bez nouzového stavu vláda nebude mít nástroj, jak účinně přijímat opatření, která se jeví jako důležitá pro ochranu života a zdraví lidí,“ řekla před poslanci ministryně spravedlnosti Mária Kolíková.

„Další prodlužování nouzového stavu je útokem na demokracii a občanská práva lidí na Slovensku. Je absolutně nepřijatelné, aby si vláda na takový stav zvykla jako na standard a nehledala způsoby, jak zvládnout pandemii přijatelnějším způsobem,“ uvedla v reakci na hlasování sněmovny strana Hlas-sociální demokracie, kterou loni po odchodu ze Směru-SD založil expremiér Peter Pellegrini spolu s desítkou dalších již bývalých poslanců sociálních demokratů.

Uzavření většiny prodejen, provozů služeb a další omezení v souvislosti s koronavirovou nákazou na Slovensku upravují vyhlášky hlavního hygienika, které nezávisejí na nouzovém stavu.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP