Spor obce Lednice s ministerstvy kvůli regulacím bude pokračovat

Vleklý spor mezi Lednicí na Břeclavsku a ministerstvy kultury a místního rozvoje bude mít další pokračování u Městského soudu v Praze. Nejvyšší správní soud ve svém rozsudku ze dne 19. ledna 2021 částečně vyhověl stížnosti obce Lednice. Příčinou sporu je dohoda obou ministerstev, která pro účely územního plánování omezila výstavbu a také instalaci střešních solárních panelů. Podle obce byla dohoda zásahem do práva na samosprávu.

Loni se obce zastal Ústavní soud a vrátil kauzu k Městskému soudu v Praze. Ten rozhodoval znovu, za nezákonný zásah ale považoval jen regulaci solárních panelů, nikoliv další omezení. Nejvyšší správní soud jeho verdikt aktuálně zrušil, ovšem spíše z formálních důvodů, jinak se s odůvodněním pražského soudu v podstatě ztotožnil.

S výjimkou plošného zákazu solárních panelů na střechách nepředstavuje dohoda ministerstev nepřiměřený zásah do práva na samosprávu, uvedl NSS. „Zájem na územním rozvoji žalobkyně dohoda zohledňuje, neboť výstavbu v problematických lokalitách zcela neznemožňuje, pouze ji omezuje tak, aby byla patřičně chráněna památková zóna Lednicko-valtického areálu,“ stojí v rozhodnutí.

Městský soud podle NSS chyboval v tom, že celou dohodu označil za nezákonný zásah, i když ji prakticky shledal nezákonnou jen v jednom bodu, týkajícím se solárních panelů. Také chyboval v tom, že výslovně nezakázal další uplatňování sporné části dohody.

Obec je součástí areálu chráněného UNESCO. Podle dohody ministerstev z roku 2015 se například nemají stavět bytové domy poblíž jedné z lednických alejí a zmenší se plocha pro plánované záchytné parkoviště.

Lednická radnice v postupu obou ministerstev spatřovala zásah do práva na samosprávu. Ministerstva prý rozhodovala o právech obce, ale bez její účasti. Starosta Lednice Libor Kabát loni řekl, že je ústavním právem obcí, aby stanovovaly své záměry, a pokud je v územním plánování někdo rozporuje, měl by to činit na základě platných zákonů a jednoznačných, odůvodněných závěrů.

Zdroj: ČTK; NSS
Foto: Pixabay

Go to TOP