Poslanci schválili změny v novele zákona o potravinách

Za prodej potravin dvojí kvality, tedy zaměnitelných s výrobky v jiných státech EU, ale s jiným složením, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. V novele zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, to v úterý 20. ledna 2021 schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Původní vládní návrh ale zmírnila tak, že bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován.

 

Sněmovna také schválila návrh skupiny poslanců, aby prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. V mnoha případech ale není Česká republika v jejich produkci soběstačná, jde například o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso.

Od příštího roku má povinná minimální kvóta činit 55 procent, postupně má dosáhnout až 73 procent v roce 2028. Zastánci kvót argumentují například tím, že i krize související s pandemií onemocnění covid-19 ukázala, že je žádoucí, aby ČR byla soběstačnější v produkci potravin, které místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných nákladů jako ti zahraniční, nebo dokonce nižších. Nová povinnost se bude vztahovat třeba na vejce, med, květák, zelí nebo česnek. Spadat pod ni bude například čerstvé i chlazené maso hovězí, vepřové, skopové. Kvóta se bude vztahovat i na řepkový nebo slunečnicový olej, mléko, sýry nebo tvaroh.

Osm zemí EU, Německo, Francie, Itálie, Nizozemsko, Rakousko, Belgie, Polsko a Španělsko, podle Hospodářských novin přitom jíž dříve Českou republiku varovalo , aby kvóty na podíl českých potravin v obchodech nezaváděla. Šlo by podle nich o diskriminaci zahraničních výrobků, která je na jednotném trhu v Evropské unii nepřípustná.

Dle stejné novely dozor nad stravovacími provozy v takzvaném otevřeném typu stravování, tedy hlavně restauracemi, kavárnami nebo třeba cukrárnami, přejde z hygienických stanic na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Změna umožní mimo jiné to, aby krajské hygienické stanice uvolnily desítky pracovníků z dozoru nad restauracemi na řešení epidemiologické situace. Navíc se tak podle něj dokončí přesun dozoru nad tímto typem provozů veřejného stravování pod Ministerstvo zemědělství. Hygienici by měli dohled nad stravovacími službami například v nemocnicích nebo sociálních zařízeních.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP