V Itálii začal největší soudní proces s mafií za několik desetiletí

V jihoitalské Kalábrii tento týden začal největší proces s italskou mafií od 80. let minulého století: na 330 lidí je obžalováno z příslušnosti ke kalábrijské mafii ´Ndrangheta, z vražd, obchodu s drogami, vydírání i ze zneužití veřejné funkce. V procesu, který podle BBC potrvá déle než dva roky, vystoupí na 600 obhájců a desítky svědků, včetně členů mafie, kteří se rozhodli spolupracovat s justicí.

Proces se koná v průmyslové zóně města ​​Lamezia Terme v budově s podzemní soudní síní, která byla speciálně postavená pro tento účel. Kromě zvýšené ostrahy a dvou bezpečnostních okruhů je tam vytvořena také speciální místnost pro testování na koronavirus se 118 zaměstnanci. Procesu se účastní desítky novinářů, domácích i zahraničních.

Seznam obžalovaných byl při předběžném slyšení podle agentury AFP čten více než tři hodiny, kromě členů mafie zahrnuje i politiky, policisty a státní zaměstnance. Nejvýše postavený v mafiánském klanu souzeným v tomto procesu je boss Luigi Mancuso (66), přezdívaný Strýc, který už dříve strávil 19 let ve vězení.

Celkový počet obžalovaných v této kauze převýší čtyři sta, když se započte devět desítek obviněných, kteří budou souzeni ve zrychleném řízení. To má začít koncem ledna. Většina z obžalovaných byla zadržena v prosinci 2019 při raziích v Itálii, Německu, Švýcarsku a Bulharsku.

 „Tento proces ukazuje, jak hluboko je ‚Ndrangheta zakořeněna ve společnosti,“ řekl AFP profesor oxfordské univerzity Federico Varese, podle něhož ale ani tento proces konec této mafie neznamená. „Můžete je zavřít do vězení, ale pokud neodstraníte příčiny jejich existence, budou fungovat dál,“ připomněl Varese, že mafie v posledních dekádách provozuje i kantýny, úklid, svoz odpadu či pohřební služby.

Mafie ‚Ndrangheta, která se zrodila v 19. století v jihoitalské Kalábrii, je od konce devadesátých let 20. století nejmocnějším zločinným syndikátem v Itálii. Kontroluje značnou část obchodu zejména s kokainem mezi Evropou a Jižní Amerikou.

Dosud největší proces s italskou mafií začal v roce 1986 a trval do roku 1992. Obžalováno v něm bylo 475 lidí a na 340 jich bylo nakonec odsouzeno, z toho dvě desítky na doživotí. I pro tento maxiproces, který se týkal sicilské mafie Cosa Nostra, byla postavena zvláštní soudní budova.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP