Rakouský Parlament schválil právní možnost „vysvobození testem“

Právní normu, která vládě umožní vyhlásit opatření podmiňující návštěvy kulturních akcí nebo hotelů předložením negativního testu na koronavirus, schválili ve čtvrtek 14. ledna 2021 poslanci rakouské Národní rady. Zmíněná opatření by mohla platit také v gastronomii. Informoval o tom deník Der Standard.

 

Legislativní možnost „vysvobození testem“ by mohla být v Rakousku uplatňována až po zrušení stávajícího, v pořadí již třetího lockdownu.

Původně kabinet plánoval, že by většina obchodů společně s pohostinskými, kulturními či sportovními zařízeními mohla opět otevřít pro lidi s negativním testem už v pondělí 18. ledna 2021. Tvrdá opatření zavedená v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19 však platí pro všechny nejméně do 24. ledna 2021, neboť původní záměr narazil z různých důvodů na odpor opozičních stran.

Podle deníku Der Standard má vláda během tohoto víkendu oznámit, jaká opatření chystá pro nadcházející období, a je údajně vyloučeno, že lockdown bude 24. ledna skutečně ukončen.

Postupně by však mohly začít otvírat například obchody, v mnoha oblastech by však měly být povinné respirátory třídy FFP2, a zpřísněna by mohla být pravidla sociálního distancování.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP