S pátráním po pohřešovaných dětech pomůže ECHO, nová mobilní aplikace

Nová aplikace ECHO, kterou vytvořili dva dobrovolníci-příslušníci Policie ČR, by měla pomoci s pátráním po pohřešovaných dětech evidovaných v systému Dítě v ohrožení. Rozšířením informací mezi uživatele chytrých telefonů by se měla výrazně zvýšit šance na nalezení dítěte i zkrátit doba, po kterou se hledá, informovala o tom v úterý 22. prosince 2020 Policie ČR. V České republice se každoročně pátrá přibližně po dvou desítkách pohřešovaných dětí v ohrožení.

 

„Cílem naší aplikace je urychlení přenosu informací od policie směrem k široké veřejnosti a její aktivní zapojení do pátrání,“ uvedl major Martin Kaiser, který je – společně se svým kolegou kapitánem Petrem Burešem a dalšími třemi kolegyněmi – autorem aplikace. Vycházeli z toho, že pohřešované dítě musí někdo někde zahlédnout – například v MHD, v obchodě, na benzinové stanici, v parku. „Když ale dítě neví, že se po něm pátrá, tak pochopitelně žádnou aktivitu nevyvine. To bychom chtěli změnit,“ dodal major Kaiser.

Při pátrání po pohřešovaném dítěti je – podle odborníků – mimořádně důležitý čas, protože s každou hodinou šance na jeho nalezení klesá. Napojení aplikace ECHO na policejní databázi zajistí, že se v ní dítě objeví téměř okamžitě a jakýkoliv její uživatel tedy může okamžitě pomoct s pátráním.

Projekt finančně podpořila Nadace Vodafone, která pomohla aplikaci ECHO s veřejnou sbírkou. Díky této pomoci se podařilo získat dostatek peněz na vývoj produktu. Aplikace je zdarma, nijak neshromažďuje osobní údaje těch, kdo si ji stáhnou, a je nenáročná na data. Tvůrci nyní přemýšlejí o tom, že by ji rozšířili i do okolních států.

Aplikace ECHO se stala součástí mobilní bezpečné platformy, kterou využívají policisté v přímém výkonu služby. Vedle standardních pátracích relací budou dostávat do svých služebních telefonů i specifické avízo o dětech v ohrožení. „Významně se tak zvýší povědomí policistů o dětech v ohrožení, neboť se fotografie s textem automaticky zobrazí všem policistům, kteří po vyhlášení pátrání nastoupí do služby a přihlásí se do mobilní bezpečné platformy,“ uvedl první náměstek policejního prezidenta genmjr. Mgr. Martin Vondrášek.

Dítě v ohrožení je národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. Funguje jako systém včasného varování v případech, kdy může být v ohrožení život nebo zdraví pohřešovaného dítěte. Veřejnost je do něj zatím zapojena hlavně prostřednictvím informací zveřejněných v médiích.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP