Vláda rozhodla o zpřísnění opatření, platit začnou od středy 28. října

V návaznosti na usnesení vlády č. 957 ze dne 30. září 2020, kterým vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila

V návaznosti na usnesení vlády č. 957 ze dne 30. září 2020, kterým vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky na území České republiky nouzový stav a ve smyslu § 5 písm. a) až e) a § 6 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), pro řešení vzniklé krizové situace, rozhodla vláda na mimořádném zasedání v pondělí 26. října o přijetí níže uvedených krizových opatření.

S ohledem na nepříznivou epidemickou situací související s pandemií onemocnění Covid-19 platí s účinností ode dne 28. října 2020 od 00:00 hod. do dne 3. listopadu 2020 do 23:59 hod.:

Zpřísnění omezení pohybu

Od středy 28. října zatím do konce nouzového stavu 3. listopadu bude platit zákaz nočního vycházení, a to mezi 21:00 a 04:59. Výjimky platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště.

Během dne jsou i nadále povolené vycházky v přírodě a v parcích, pobyt na chatách a chalupách, a to v maximálním počtu dvou osob s výjimkou členů domácnosti a spolupracovníků. Stejný počet osob platí i při nakupování.

Zpřísnění omezení provozu obchodů a služeb

Je zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb v provozovnách od pondělí do soboty mezi 20:00 až 05:00 a v neděli po celý den. Omezení se nebude týkat čerpacích stanic, lékáren, obchodů na nádražích či letištích a prodejen ve zdravotnických zařízeních a restaurací, které fungují ve formě roznáškového servisu.

S ohledem na Památku zesnulých (Dušičky) zůstanou otevřená květinářství. Uvnitř obchodu však budou moci být maximálně dva zákazníci.

Vláda také upřesnila výjimku pro domácí potřeby, ta se netýká prodejen s nábytkem a podlahovými krytinami. Zákaz nově dostaly sázkové kanceláře.

Dále je nově zakázán prodej na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách, zákaz pochůzkového a podomního prodeje. Zákaz se nebude vztahovat na pojízdné prodejny zajišťující prodej základního sortimentu v obcích, kde není možné takové zboží zakoupit v jiné provozovně. Zákaz prodeje na tržištích se nebude vztahovat na prodej ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků, masa a výrobků z něj, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu, pokud jsou domácí provenience.

Na farmářských trzích platí zákaz konzumace potravin. Mezi stánky, stolky nebo jinými prodejními místy bude muset být nejméně dvoumetrový volný prostor. Na ploše farmářského tržiště nebude moci být více než 20 lidí na 400 metrech čtverečních.

Zaměstnavatelům se nařizuje vždy používat home office (práci z domova), pokud je to možné vzhledem k charakteru práce a provozním podmínkám. O rozsahu práce z domova má rozhodnout management podle možností firmy.

Lázeňská péče

Lázeňská a rehabilitační péče bude fungovat pouze pro klienty, jejichž pobyt je alespoň částečně hrazený z veřejného zdravotního pojištění.

STÁLE PLATNÁ OPATŘENÍ

Omezení pohybu

Od 22. října do konce nouzového stavu 3. listopadu platí omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Povolené jsou i cesty do přírody, nebo pobyt na chatách a chalupách, ovšem nejvýše do počtu dvou lidí (pokud se nejedná o členy jedné domácnosti).

Počet účastníků svateb a pohřbů je omezen na deset osob (od pondělí 19. října začalo platit omezení počtu jejich účastníků na 30). Omezen je také počet účastníků demonstrací, a to na 100 osob ve skupinách nanejvýš po 20 lidech.

Uzavření obchodů a služeb

Od 22. října do konce nouzového stavu 3. listopadu jsou uzavřeny maloobchodní prodejny. Kromě toho je podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Ve velkých nákupních centrech jsou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie nebo lékárny. Výjimku mají také prodejny pohonných hmot, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

V provozu mohou být autoservisy, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany, prodejny zahrádkářských potřeb, květinářství (kde je ovšem omezen od 28. října pohyb dvou zákazníků v jednu dobu), servisy výpočetní a telekomunikační techniky a spotřební elektroniky, zámečnictví, provozovny servisu výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb a železářství (od 28. října se mezi ně nepočítají obchody s koberci, nábytkem nebo podlahovými krytinami), provozovny sběru a výkupu surovin či kompostárny.

Omezeno je také poskytování ubytovacích služeb, a to s několika výjimkami. Týkají se třeba služebních cest, ubytování pro lidi, jimž byla nařízena pracovní povinnost nebo cizincům s pracovním povolením. Ubytovat se mohou také osoby, kterým byla nařízena izolace nebo karanténa, nebo lidé, přemístění ze zdravotnických či sociálních zařízení.

Omezení kontaktu se státní správou

Vláda od 22. října do 3. listopadu omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu.

Uzavření škol

Od středy 14. října do neděle 1. listopadu jsou pro prezenční výuku uzavřené všechny školy s výjimkou mateřských. Žáci a učitelé přešli na distanční výuku.

Uzavření provozoven stravovacích služeb

Od středy 14. října do úterý 3. listopadu jsou zcela uzavřeny restaurace a bary. Platí také zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

Uzavření kulturních a sportovních zařízení

Od 9. října do 3. listopadu jsou uzavřeny posilovny, fitness centra, vnitřní bazény či koupaliště. Od 12. října se pak (také do 3. listopadu) zavřela divadla, kina, muzea či zoologické zahrady.

Nošení roušek

Ode 21. října do odvolání platí povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému (s výjimkou lidí z jedné domácnosti). Povinné jsou roušky i v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy domácnosti.

Od 1. září platila povinnost zakrývání nosu a úst na úřadech, ve zdravotnických zařízeních, v zařízeních sociálních služeb a prostředcích veřejné dopravy. Od 10. září přibyla povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorách budov, od 13. října byly povinné i na zastávkách veřejné dopravy.

 

Zdroj: ČTK, Vláda ČR
Foto: Pixabay

 

Go to TOP